Параклис на свещено място събира миряни и туристи

Параклис на свещено място събира миряни и туристи | StandartNews.com

Благоевград. Параклис построиха жители на симитлийското село Брежани на свещено място. Някога през местността Райчов валог е минавал пътят на виното, имало е множество ханове, минавали са войските. Построена е била и църква още по времето на Първата българска държава.

„Мястото е свещено. Магическата сила идва от старо оброчище. Легендата за това място се предава от поколение на поколение", твърдят местните хора. Всяка година, на 18-и октомври, миролюбиви християни се събират край параклиса „Св. Лука", прави се водосвет и се дава курбан за здраве. За жителите ни е традиция да се събират на този ден, радостното е, че насам вече идват много хора от други селища, както и туристи от страната и чужбина, твърди кметът на село Брежани Благой Стефанов. Георги Стефанов дари 2 икони - на св. Георги и св. Лука, които бяха осветени. Той се грижи за облагородяването на района и следи за запазването а чудната и дивна природа.

„Не само вярващи бият път до параклиса, но и любознателни туристи. Свети Лука помага на тези, които вярват в неговата сила", твърдят местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай