Община печели от сортиране на боклука

Община печели от сортиране на боклука | StandartNews.com

Стара Загора. Община Казанлък намали с 15-20 на сто отпадъците от бита за депониране чрез сепарирането им, а фирма, която изъвршава улугата заплаща по 10 лв на тон за разделянето на боклуците. Този опит е изключение от обичайната практика в страната общините да плащат на фирмите за тази услуга, посочват със задоволство от общинската администрация. Това е станало възможно чрез договоряне между двете страни, а конктрактът е бил одобрен от местния парламент в Града на розите.

Според договора сепариращата фирма транспортирала за своя сметка остатъчната фракция за депониране, от сепариращото съоръжение до входа на депото. След изграждане на регионалната система за управление на отпадъците, транспортирането щяло да става до входа на претоварната станция край Казанлък.

Капацитетът на сепарираща инсталация е 100 тона отпадъци на ден, а в момента дневно се обработвали около 40 тона. Направената от фирмата инвестиция била за 550-570 хил. лв. като за разкрити 37 нови работни места за обслужване на инсталацията. Предстояло монтирането на допълнителни транспортьори и други технически съоръжения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай