Ново училище посреща учениците в село Плетена

Ново училище посреща учениците в село Плетена | StandartNews.com

Благоевград. По най-добрия начин ще стартира учебната година в сатовчанското село Плетена. На 17-ти септември ще отвори врати новопостроеното Основно училище „Св.св. Кирил и Методий". В учебното заведение ще се обучават над 120 деца в 8 паралелки от първи до осми клас.

Първокласниците са 16, толкова са и педагозите, а само трима души са непедагогически персонал. Училището е построено със средства по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 година" и Националните фондове на България и Гърция. Одобреният проект на община Сатовча е „Трансгранична школа за традиционен фолклор и етнография - мост между легендата и реалността в Европа".

Общинска администрация е водещ партньор по проекта, а партньори са гръцката община Като Неврокопи и читалище „Просвета 1937" в с. Плетена. Новопостроената сграда е на два етажа. На първия са обособени физкултурен салон и репетиционна зала, две съблекални, медицински кабинет, стая за обслужващ персонал, кабинет по рисуване и фолклорни традиции, работилница за дървообработване, металообработване и традиционни занаяти. Има още компютърна зала, кабинети по физика, химия и биология, хранилище, котелно, помещение за дърва, стаи за огняр и за работници. На втория етаж са обособени седем класни стаи, учителската и директорската стаи, както и санитарни помещения.

Част от помещенията ще се използват и за провеждане на занятия, свързани с работата на трансграничната школа за традиционен фолклор и етнография, за работни срещи, за дискусии, демонстрации и семинари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай