Недоволство срещу новия проект на Руски паметник

Недоволство срещу новия проект на Руски паметник | StandartNews.com

София. Новият проект за обновяването на Руски паметник на Столична община предизвика недоволството на хората в София. Гражданите са недоволни от това, че паветата ще бъдат сменени с настилка и най-вече това, че няма обществено обсъждане по въпроса.

Онлайн анкетата, която е публикувана на сайта на общината, не може да даде цялостна оценка, смятат столичани. „Това е съмнителна процедура, а онлайн анкетата е нищожна. Още повече, че гражданите не са виждали проекта, а това е недопустимо, когато се прави толкова мащабна и дълбока промяна на знаково място, каквото е Руски паметник". Това заяви Мартин Микуш от „Красно село" в сутрешния блок на БТВ. Мъжът е част от инициативния комитет за запазване на облика на мястото в сегашния му вид. Той обясни още, че трамвайните линии трябва да бъдат преместени според новия проект и по този начин колите на градския транспорт ще се наложи да правят много остър завой.

Асфалтиране на кръговото кръстовище, обособяване на паркинг, подмяна на водоснабдителната мрежа, ново осветление и озеленяване, предвижда проекта за новия облик на пространството около паметника. Трамвайната линия пък ще бъде изместена само от едната страна на Руски паметник.

3 млн. лв. ще отидат за реконструкцията, която предвижда Столична община.

"За една асфалтова кръпка цената е 41 лв., а за пренареждане на павета е 25 лв. на квадрат", обясни Веселин Кирев в сутрешния блок на ТВ 7. Той бе категоричен, че обликът на културния паметник ще се загуби.

"Всичко тук е под закона за културното наследство - паметникът, сградите до пл. "Македония", каза Мария Станкова.

Офертите за ремонт на паметника ще бъдат отворени след майските празници, тепърва ще бъде определен срок за изпълнение на поръчката.

Стандарт Нюз припомня, че освен за Руски паметник, много столичани възразиха на общинарите и заради фонтана на бул. "Витоша". В тази връзка Йорданка Фандъкова възложи на студентите от Националната художествена академия да направят проекти за новата визия на мястото, за която да гласуваме онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай