Натровен от гъби бере душа в старозагорска болница

Натровен от гъби бере душа в старозагорска болница | StandartNews.com

Стара Загора. И в Старозагорско случаите на тежки отравяния от гъби зачестяват в последните дни. В момента в сектора по токсикология се борим за живота на 75-годишен мъж от старозагорското с. Бъдеще, съобщи в четвъртък шефът на отделението за интензивно лечение в старозагорската многопрофилна болница "Киркович" д-р Атанас Бадов. Натровеният е потърсил късно медицинска помощ, след 12-ия час, когато токсините вече са засегнали тежко черния дроб. В момента старецът бил в безсъзнание и на командно дишане Опасността за живота му била реална, тъй като имал и редица съпътстващи заболявания на сърцето и бъбреците.

Само за последните две седмици през интензивното отделение минаха 6-7 натровени от гъби, добави с тревога д-р Бадов. За съжаление имало и един смъртен случай Съпрузи, и двамата над 70 години, от курорта Старозагорски минерални бани са бли приети заедно със симптоми на отравяния в болницата преди седмица. Състоянието на мъжа обаче се влошило рязко и той бил преместен в специализираната клиника по токсикологията на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. След два дни възрастният мъжки издъхнал, но съпругата прескочила трапа и била изписана от старозагорската болница. Според специалистите двамата съпрузи най-вероятно не са яли гъбено ястие, при което обикновено отравянията са масови, а задушени или панирани гъби и в организма на мъжа е попаднала по-голямата част от отровната гъба.

"Търсете лекарска помощ още при първите симптоми от отравяния от гъби", съветват настоятелно лекарите. До 6-ия час ситуацията можела да бъде овладяна, но след 12-ия час настъпвали необратими процеси в черния дроб и мозъка. "Не берете гъби, които не познавате и не сте 100 процента, че са ядливи", пък е съветът на изпечените гъбари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай