Младежката заетост приоритет за община Благоевград

Младежката заетост приоритет за община Благоевград | StandartNews.com

Осигуряването на младежка заетост е един от основните приоритети на община Благоевград през последните години. Това заяви на среща с ученици и преподаватели от седем държави във вторник кметът Атанас Камбитов. В областния център пристигнаха младежи от Германия, Испания, Франция, Италия, Португалия, Турция и Румъния. Те гостуват в Благоевград по проект „Еразъм + „Сътрудничество, иновации и обмен на добри практики".

„Работим в посока създаване на условия като инфраструктура, комуникации, лицензионни режими, така че общината и градът да станат привлекателен център за инвеститорите. Това е дългосрочната ни политика за осигуряване на по-висока заетост. Работим по проекти, които се реализират чрез финансиране от ЕС, в момента сме фокусирани върху четири мащабни проекта, които ще генерират икономика, които фактически създават заетост в дългосрочна перспектива", каза още Камбитов. Става въпрос за създаването на Балкански университетски център, Международен експо център, логистичен транспортен център и „Спортен Благоевград". В момента в общината се реализират проекти на стойност над 250 млн. лева. Камбитов изрази надежда, че с реализацията на стратегически проекти много млади хора ще изберат да работят и живеят в Благоевград. Той призова младежите в срещата да не се плашат от трудностите по пътя на успеха и винаги да продължават напред.

Основната цел на проекта, по който Благоевград е домакин на учители и ученици от седем държави, е да се изградят у участниците трайни преносими умения, които да им помогнат както в ежедневието, така и да се справят с постоянните предизвикателства на пазара на труда. Проектните дейности имат за цел да докажат важността на тези умения и необходимостта развитието им да бъде задължителен елемент от образователния процес. Те предвиждат изработването на дидактически и педагогически инструменти, учебни програми и отворени онлайн платформи и ресурси за обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай