Михаил Миков се присъедини към гостите на Дометиан за ЧРД

Михаил Миков се присъедини към гостите на Дометиан за ЧРД | StandartNews.com

Видин. Председателят на парламента Михаил Миков се присъедини към гостите на видинския митрополит Дометиан по повод тържествата за неговата 80-годишнина и 25-годишното му митрополитско сдлужене. Сред тях вече беше и патриарх Неофит.

Тържествата започнаха в събота вечер с празнична Вечерня, водена от великотърновския митрополит Григорий в храма „Свети Николай Чудотворец". Негово светейшество и Дометиан се присъединиха към службата.

След службата владиката посрещна гостите си в ресторант „Бонония". На трапезата имаше манастирски ракии, червени вина и месни мезета. Тази събота и неделя са последните преди началото на рождественските пости.

Митрополит Дометиан е роден през 1932 година. Завършил е софийската духовна академия и е специализирал богословие в Московската духовна академия. Бил е главен секретар на Светия синод, управлаващ Арконската епархия в САЩ. На 26 юли 1987 година е избран за видински митрополит.

В неделя сутринта в митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец" започна тържествена света литургия, посветена на юбиляра. Тя се води от партриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай