Мая Вапцарова: Върнете паметника на поета на мястото му

Мая Вапцарова: Върнете паметника на поета на мястото му | StandartNews.com

Варна. За чие задоволство беше изтръгването на статуята на Вапцаров от мястото й и захвърлянето й в музея на тоталитарното изкуство? Горкият поет! Това каза силно и огорчено неговата племенница Мая Вапцарова в прочувственото си слово за неговата 104-годишнина от рождението и на тържествения патронен празник на Морската Алма Матер във Варна.

Изключителната каменна творба на Николай Петков Владов–Шмиргела, въпреки обещанията още не е на мястото си в градинката зад Националната галерия, където е бил винаги, каза Мая Вапцарова. Тези дни на свое заседание Съветът по култура решил, че статуята не е паметник, а произведение на изкуството и трябва да остане в музея. Започваме битката отначало, каза племенницата на поета.

В същото време в Скопие в центъра на града, така че да свързва двата бряга на реката, съседите вдигнали огромен паметник на Н.Й.Вапцаров. "Националната идентичност на поета въобще не подлежи на съмнение и не е дискусионна. Вапцаров е роден българин, остава до края на живота си България и в историята ще просъществува като български поет", продължи в словото си Мая Вапцарова .И тя припомни силните цитати от неговите стихотворения, преведени на 64 езика по света и които днес половината ООН знае.

Пример за реформата, нарече в поздравителния си адрес премиерът Пламен Орешарски ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". Водещото училище в морското образование се гордее сега и със студента на годината –курсанта Ваня Орманова, която и от Асоциацията на възпитаниците наградиха на патронния празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай