Махат климатици от къщи паметници

"Хемус" да минава през Велико Търново, иска кметът

Махат климатици от къщи паметници | StandartNews.com

Велико Търново. Външните климатици по старите сгради, обявени за паметници на културата, да бъдат демонтирани, обеща кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той се срещна днес с експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство, с които подписа споразумение за по-оперативна работа по реставрациите в старата част на града.

Процедурите ще се улеснят, така че да не се бавят дълго врече проектите, от сградите ще се демонтират и незаконно поставени реклами, обеща още градоначалникът. До края на седмицата той ще изиска справки за собствениците на неподдържаните и опасни къщи в старата част на града. На тях ще бъдат издадени предписания и ако те не спазят, ще се налагат строги санкции. Реставрационните работи ще започнат от главния туристически маршрут в града - ул. "Велчо Джамджията". Кметът е договорил 15 хил. лв. допълнителен бюджет от Министерството на културата за реставрация на една от църквите на "Царевец".

Панов е поискал от премиера Марин Райков трасето на магистрала "Хемус" да мине възможно най-близо до Велико Търново. Аргументите са, че градът и регионът са не само популярна туристическа дестинация, но и важен транспортен възел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай