Кметът на Царево: Без ОУП сме обречени

Кметът на Царево: Без ОУП сме обречени | StandartNews.com

Бургас. Протестно писмо във връзка със спирането на ОУП-а на община Царево изпрати градоначалникът Георги Лапчев до три министерства - МОСВ, МРР и МИП. Копие от него е входирано и до омбудсмана Константин Пенчев.

 

Кметът на Царево протестира срещу заповедите, издадени от министрите Десислава Терзиева и Искра Михайлова, които блокират общия устройствен план на община Царево. "В момента сме поставени в безпрецедентна ситуация. От една страна е спрян ОУП-а, а от друга страна е блокиран и териториално-устройствен план, по който работихме до излизането на съдебното решение. Съгласно закона, ПУП-а автоматично отпада след като влезе в сила ОУП-а. На практика се получава така, че в момента ако един човек, жител на община Царево, поиска да си вдигне, да кажем, един етаж надстройка, не може да го направи. Главният архитект на община Царево, както и целият отдел "ТСУ", не могат да работят, защото няма какво", коментира кметът на Царево Георги Лапчев. Според него не могат да се строят никакви обекти по инфраструктурата, което представлява огромен проблем за развитието на общината и за туризма.

 

Градоначалникът настоява за спешно преразглеждане на издадените министерски заповеди и отмяната им. "Изразявам както своето категорично несъгласие, така и възмущението на жителите, собствениците на имоти, на настоящите и потенциални инвеститори от ограниченията, които се налагат след така оформения текст на заповедите от месец февруари. Тази присъда за цялата територия на общината се издава изключително неналожително и не предполага никакви реални възможности за подобряване на вече завареното положение. Достатъчно ограничения търпяхме години наред, очаквайки края на делото за ОУП. Хората станаха твърде чувствителни на тази тема и ако сега нещата бъдат оставени в този си вид, всички в общината ще го възприемат като катастрофа", се казва в писмото на кмета до министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай