Кметът на Главиница осъден, нови избори в общината

Кметът на Главиница осъден, нови избори в общината | StandartNews.com

Нови избори за кмет предстоят в силистренската община Главиница, месец след вота за местна власт през 2015 година. Градоначалникът Насуф Насуф ще трябва да освободи поста, защото ВКС потвърди осъдителната присъда, издадена срещу него от Апелативния съд във Варна.

Насуф е наказан условно с лишаване от свобода за 2 години и 6 месеца, със срок на изпитание от 3 години. 49 годишният градоначалник, който управлява общината и в периода 2007-2011 година бе преследван от закона за длъжностно престъпление. Прокуратурата поиска той да бъде санкциониран, задето подписал тайно протокол, с който се изменят клаузи в договора за сметосъбиране, сключен между община Главиница и варненска фирма.

С подправянето на контракта Насуф разрешил на компанията доставчик на публични услуги да получи неправомерно от местния бюджет 126 хил. лв., с които били платени контейнери за боклук. Първоначалния договор, гласуван от общинския съвет предвиждал разходите за това да са за сметка на изпълнителя. През 2010 година проверка на Сметната палата не открила нарушението, защото кметът скрил тайния протокол. Година по-късно обаче Насуф загубил изборите и сметосъбиращата фирма си поискала парите от неговия приемник.

Въпреки съдебното преследване срещу него Насуф Насуф, който е областен лидер на ДПС в Силистра, кандидатира отново за кмет и на балотажа на първи ноември спечели срещу съперника си Хюсеин Хамди от Национална партия свобода и достойнство на Корман Исмаилов, който се бореше за поста от името на реформаторския блок.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Осъденият Насуф напуска поста, а в следващите 30 дни следва да се насрочи дата за нов избор на кмет на община Главиница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай