Казанджии приемат резервации за Нова година

Казанджии приемат резервации за Нова година | StandartNews.com

Благоевград. Битка кой да се добере пръв до казаните за варене на ракия върви в Благоевград и околните села. Казанджиите вече започнаха да пълнят тефтерите с резервации за ноември, декември и януари.

С предимство са редовните им клиенти, но шанс да се доредят до обектите им имат и тези, които по-рано се запишат. Който го направи още през лятото, ще спечели, който не успее, ще се чуди как да превърне плодовете си в течен еликсир. Защото от първи октомври край казанджийниците непрестанно ще ври и кипи. Най-напред ще се прави сливова ракийка, от началото на ноември до края на януари ще се произвежда гроздова парцуца.

"За ранни резервации даваме бонус. Хората идват, оставят бидоните с материала и останалото е наша грижа. Накрая идват само да си вземат ракийката. На тези, които нямат предварителна резервация, се налага да помогнат за варенето на течния еликсир", твърди собственикът на казана в благоевградското село Бело поле Иван Новоселски. Скоро ще напълни тефтера с клиенти за месец декември, когато е най-големият наплив. Покрай Нова година му се налага да работи и през нощта, за да обслужи мераклиите да сварят домашарка.

"При нас, казанджиите, рушветите не вървят. При нас важи правилото : „Който изпревари, той натовари", казва с усмивка майсторът на домашната ракия. Той е доволен от занаята си, защото дава на народа радост в нелекото му битие вече 15 години. „Явно доста хора ще борят студената зима и продължаващата криза с глътки люта ракия. А аз от това не мога да се оплаквам. Хората гледат да си осигурят поне ракийката. Че в ресторантите пийването излиза доста солено", споделя 60-годишният казанджия на село Бело поле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай