Извънредна сесия в Благоевград за узаконяване на вили

Извънредна сесия в Благоевград за узаконяване на вили | StandartNews.com

Съветниците решават да придобие ли общината военен имот

Благоевград. Десетки вили над Благоевград трябва да бъдат узаконени до 26 ноември тази година. Заради неотложността на проблема общинският съвет ще проведе извънредна сесия в петък, на която ще се разгледат 22 такива казуса. Целта е да се спази крайният срок за приключване на процедурите. В противен случай постройките ще бъдат съборени. За да спасят крайградските си къщи, благоевградчани се юрнаха да си платят правото на строеж и да узаконяват вилите си.

Молби с това искане заляха общинския съвет в града. На предишната сесия се разгледаха други 23 случая. Очаква се съветниците да приемат предложенията на собствениците и да няма пречки вилните им сгради да станат легитимни. През 90-те години на миналия век започна масово строителство на постройки във вилните зони „Добро поле", „Бодрост" и „Картала". Почти никой обаче не спази закона и не извади необходимите му разрешителни. В последните 2 години община Благоевград положи доста усилия за трайно разрешаване на проблема с незаконно изградените крайградски къщи. Най-честите нарушения са следните две - построени са без одобрени инвестиционни проекти сгради или вдигнати без разрешение за строеж. „Дадохме достатъчно възможности на собствениците да се справят с проблема и да узаконят имотите си. Който не го направи, да се сърди на себе си. Няма да се правят компромиси с никой от тези, които не узаконят вилите си", категорични са от община Благоевград.

Местният парламент ще разгледа и предложение относно даване съгласие и упълномощаване на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов за подписване на Споразумение между ръководството на Сухопътни войски и кметството. То е за безвъзмездно придобиване на имот - публична държавна собственост, който е в бившата казарма. Общината иска 61 декара земя, за да вдигне там Експо център, музей на Македоно-Одринското опълчение, църква и парк. Срещу това кметството ще построи път и складове на военните на стойност 1,1 милион лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай