Ивайловград кандидатства пред ЮНЕСКО за „Антична вила Армира”

Ивайловград кандидатства пред ЮНЕСКО за „Антична вила Армира” | StandartNews.com

Хасково. Ивайловград ще кандидатства пред ЮНЕСКО за вписване в регистрите на паметниците със световно значение на античната вила "Армира".

Това става възможно след като уникалните мозаячни пана с лика на собственика на вилата и децата му от ІІ в. от н. е. се върнаха на оригиналното си място.

През последните 30 години архитектурните ценности се пазеха в Националния исторически музей, като паметници с национално значение и според Закона за паметниците на културата и музеите бяха под специален режим за опазване и представяне пред публика.

Най-старите оригинални мозайки от Римската епоха, откривани в Европа, вече са монтирани на първоначалното си място - в спалното помещение на античната вила. Връщането им е част от проекта на източнородопската община „Антична вила Армира" по Оперативна програма „Регионално развитие".

Паното е изработено от ситни черни, бели и цветни камъчета. То е изключително ценно, тъй като в него са изобразени портретите на собственика на вила „Армира" и неговите невръстни деца – момче и момиче, които са единствените портретни изображения, останали от римската епоха в територията на днешните български земи. Към този мозаичен килим принадлежат и интересни сюжетни сцени с персонажи от гръцката митология: „Аполон", „Артемида", „Седящ Пан" и „Сатир".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай