Искат референдум за отделянето на с. Баня от община Разлог

Искат референдум за отделянето на с. Баня от община Разлог | StandartNews.com

В село Баня ще стартира официална подписка за провеждане на местен референдум. Целта на допитването до жителите е да се отдели селището от община Разлог. Инициатор на това е Сдружение „Баненска буна – 2011". „До 1975-1976 г. сме били общински център. Искаме или пак да сме самостоятелна териториална и административна единица, или да преминем към съседната община Банско. Вече депозирах в община Разлог уведомително писмо, до края на месеца се надяваме да ни определят местата, където ще събираме подписката", уточни Марин Янков от сдружението.

Причина за вземането на такова крайно решение и подемането на инициативата за референдум е несъгласието на жители на село Баня за изграждане на регионално депо за отпадъци край селището. Това е начин те да спрат проекта за строителството на обекта. Сдружението години наред организира протести срещу бъдещото модерно сметище. Напрежението сред местните хора ескалира в края на януари тази година, когато се очакваше първа копка на модерното депо. То ще струва над 12 милиона лева, осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие". Ще е разположено на около 200 декара в землището на разложкото село.

Хората са категорични, че няма да допуснат строителството. "В населеното място имаме над 70 минерални извора и всички разчитаме на туризма. Сметището ще съсипе природата и ще прогони туристите. Има достатъчно много свободни общински зони, където може да се строи. Няма да позволим да се замърсява околната среда", твърди Елена Наумова.

Строителството на модерното съоръжение се забави повече от пет години заради множество съдебни дела срещу община Разлог. Граждани и неправителствени организации съдиха кметството за неспазени процедури при изменение на подробните устройствени планове и при отчуждаване на имоти. 26-те дела обаче приключиха в полза на кметството. Кметът Красимир Герчев е категоричен, че това е най-проверяваният проект на общината и не са открити никакви нарушения на изискванията. В същото времe жители на Баня осуетиха първата копка на съоръжението, която трябваше да бъде направена преди около месец. Те направиха жива верига и се заканиха да спрат багерите с телата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай