И в Старозагорско не се разбраха за състава на РИК

И в Старозагорско не се разбраха за състава на РИК | StandartNews.com

Стара Загора. Политическите сили и в Старозагорско не се разбраха за състава на регионалната избирателна комисия за евроизборите. Това стана ясно от консултацията, която свика областният управител Живка Аладжова в петък.

Препъникамъкът се оказа ръководството на 19-членната комисия, в която ГЕРБ трябва да има 7 души, Коалиция за България – 6, Атака и ДПС по 2, Синята коалиция и НДСВ – по 1. И ГЕРБ, и левицата, които имат почти равни резултати на последните парламентарни избори, настояват за председателско място.

Хората на Бойко Борисов са готови да го отстъпят при положение обаче, че поне секретарят е от ГЕРБ. За това място обаче претендира и ДПС като трета политическа сила в региона. „Няма да подпишем протокола от консултациите, ако единият от двамата от ръководството, които подписват всички документи е на РИК – председателят или секретарят, не е от ГЕРБ", обяви кметът на Стара Загора, който е областен лидер на партията.

Областният шеф на БСП Васил Самарски също изрази недоволство, че Коалиция за България ще има по-малко членове от ГЕРБ, въпреки че била първа политическа сила на последните парламентарни избори.

Левицата обаче нямала да обжалва евентуалното решение на ЦИК, ако оглави РИК, зам.-председателите са от ГЕРБ и Атака, а секретарят от ДПС.

След края на консултациите стана ясно, че това ще бъде и предложението на областния управител Аладжова. В крайна сметка обаче съставът на РИК и в 27-ми Старозагорски избирателен район ще бъде определен служебно от ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай