Граждански клуб спасява Старият чинар

Граждански клуб спасява Старият чинар | StandartNews.com

Стара Загора. Гражданският клуб „Липа" и техни приятели и съмишленици от неправителствения сектор проведоха поредната екоакция в района на Стария чинар в старозагорския парк „Бедечка" в деня на пролетното почистване в събота. „На практика стартирахме нашия граждански проект за консервация и социализация на най-старото дърво в региона", посочи председателят на клуба Олег Стоилов.

Според дендролози чинарът е над 600 години и въпреки преклонната възраст и вредните въздействия на природата и човека е в много добро състояние. Укрепването на ствола и короната са най-неотложните спасителни работи. И досега най-големите клони се подпираха на железни платформи. По съвет на специалистите между желязото и клоните в събота бяха подложени удобни букови трупчета. Вътре в проядената коруба на дънера и върху наранени повърхности на дървото ще бъде положена дезинфекцирища замаска и направена т.н. екозапечатка. Набедени специалисти преди години са се опитали да го спасят като са бетонирали пукнатините в дънера и за малко не са погубили емблематичното дърво.

Приятелите на Стария чинар са започнали и благоустрояването на района около него като семеен кът. Вече е подготвена площадката върху която до лятото ще бъде изградена дървена беседка с барбекю. Проектът предвижда и водоснабдяване и осветление на района, както и монтирането на видеокамери и СОТ срещу посегателства и вандалски прояви. Преди време например хулигани са запалили корубата на дънера и дървото е оцеляло по чудо.

Общата стойност на проекта за удължаване живота на Стария чинар и превръщането на района около него в кът за отдих е за няколко десетки хил. лв. Те са осигурени изцяло от дарители и приятели на гражданския клуб „Липа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай