Глоби за шофьори заради спряно парно

Глоби за шофьори заради спряно парно | StandartNews.com

Финансови санкции за шофьорите на автобуси, ако не пускат парното отопление, за да пестят от гориво.

„Тарикати не търпим. Най-важно за комфорта на пътниците през зимата е топлината в рейсовете. Автобус без отопление се счита за неизправен и въобще не излиза да работи. Всяка сутрин се прави инструктаж и на водачите, че са длъжни да осигурят уют за пътниците с пускане на парното", твърди Петър Демерджиев, управител на най-голямата транспортна фирма в Пиринския край – „Пътнически превози".

Служители на дружеството правят внезапни проверки за температурата в рейсовете, който покриват градските линии в Благоевград и междуградските в региона, до София и Пловдив. Проблемът на градските рейсове е, че много често отварят вратите си и това води понякога до падане на температурата до 15-16 градуса. Шофьорите обаче пускат докрай парната инсталация, за да компенсират охлаждането на салона на спирките.

„В сряда се случи проблем с наш автобус. Изпълняваше междуградски курс. Получихме сигнал за слабо отопление и веднага го спряхме от работа. Ще ремонтираме отоплителната инсталация и чак тогава ще го пуснем отново в действие. Хубаво е, че гражданите често подават сигнали за студени салони на автобусите", каза още Петър Демерджиев. Той обаче подчертава, че става въпрос за техника и е възможно да се случат аварии на момента. Може врата да замръзне, може парното да се повреди. Но водачът трябва да подаде сигнал в централата, за да се вземат мерки навреме. Затова в гаража винаги има резервни рейсове, както и шофьори на повикване, за да се реагира бързо и адекватно.

„Не може да си позволим да губим пътници, като ги държим на студено. И без това пътникопотокът намаля значително в последните години. Имаме курсове до някои отдалечени села, на които в рейсовете се возят по 1-2 души. На загуба сме, но това е социална функция, не можем да оставим хората без достъп до населените места", допълва управителят на „Пътнически превози". Всеки шофьор е наясно, че не пусне ли парното в студените дни, то ще бъде санкциониран и ще получи по-ниско възнаграждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай