Фирма маркира дървета с фалшива марка

Фирма маркира дървета с фалшива марка | StandartNews.com

Сече ги незаконно

Груби нарушения на фирма в обект за дърводобив в Държавно горско стопанство – Радомир установиха служители при изненадваща проверка. За района е имало издадено позволително за добив на дърва.

В инспектираните три отдела е констатирана незаконна сеч на 76 широколистни дървета, немаркирани с контролна горска марка или без марка, но пръснати в основата с оранжева боя. Установено е също допълнително маркиране на пъновете на дърветата с контролна горска марка, различна от тези, с които са маркирани насажденията. Това дава основание на горските служители да смятат, че най-вероятно е използвана фалшифицирана горска марка. И в трите отдела сечищата са в незадоволително състояние. Има повалени и несъбрани дървени материали, цели дървета и висока сеч, а почистването им не се извършва своевременно. В резултат на извозването на дървесина пътищата в обекта са с дълбоки коловози, констатират още проверяващите.

Съставени са два акта за установяване на административни нарушения и са направени предписания със срок за почистване на сечищата и възстановяване на пътя. За нарушенията веднага е сезирано Второ Районно управление на ОД на МВР в Перник. Предприети са незабавни процесуално–следствени действия под ръководството на Районната прокуратура в града. Образувано е досъдебно производство, в хода на което е установена фирмата - нарушител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай