Добрич залага на европари за сигурността

Добрич залага на европари за сигурността | StandartNews.com

Сигурността на гражданите, както и спазването на правилата, са сред приоритетите на кметския екип в Добрич. Общината се възползва от възможността, която предоставя новата оперативна програма за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ България - Румъния" и съвместно с румънската община Бистрет очаква одобрение по проект на стойност 699 802 евро, с който се цели да се подобри животът на гражданите в двете общини. С одобряването му Добрич ще получи 449 902 евро. С тези средства ще се разработи интелигентна система за контрол и сигурност на гражданите. Средствата ще бъдат използвани за поставяне на видеокамери и система за тяхното наблюдение, с което ще се гарантира сигурност за живота и имуществото на гражданите, сигурност за децата, казва зам.-кметът Росица Йорданова.

Община Добрич продължава усилията на администрацията до момента и вече е факт - подаден е проектът за воден цикъл на Добрич, казва кметът Йорданов. Това е изключително нужен на Добрич проект, който ще има както икономически, така и социален ефект, убеден е кметът. С реализирането на воден цикъл жителите на Добрич имат шансове да изпаднат от първото място в страната по най-скъпа вода. Със сигурност няма да има и толкова много разкопани улици след водни аварии.
Грижата за града продължава с проекти за благоустрояване на кварталите, защото Добрич е сред градовете, одобрени по програма "Региони в растеж" и бюджет от 28 млн. лв., казва още кметът. До края на май ще бъдат подадени проекти за облагородяване на междублокови пространства, но по-важното е, че ще се даде възможност на граждани да реновират домовете си и те да отговарят на изискванията за енергийна ефективност в рамките на близо 4 млн. лв. от тези средства, които са за Добрич.

В по-дългосрочна перспектива в рамките на Интегрирания план за градско развитие има готовност с проекти за 84 млн. лв., с които чувствително ще се подобри градската среда и амбицията на екипа е да превърне Добрич в съвременен град. За рехабилитация на улици, което е сред най-големите проблеми не само в Добрич, а във всяко населено място, общината има готовност да кандидатства с проекти на стойност 55 млн. лв. в годините. За реновиране на училища и детски градини се подготвят проекти, чиято обща стойност се планира да е около 23 млн. лв. За културна инфраструктура - нейната рехабилитация и съхранение се предвижда да се търси финансиране в размер на 3 млн. лв., а близо 4 млн. лв. ще е проект за създаване на нов градски парк в близост до три от най-големите квартали на Добрич.

Правят спортни площадки във всяка детска градина

Община и бизнес съвместно ще правят спортни площадки в дворовете на всяка детска градина. "Спортът е от изключително значение за развитието на нашите деца и е добре те да имат възможност за спортуване от ранна детска възраст. Затова проведох срещи с различни представители на бизнеса в града и региона и вече имам съгласие да започнем съвместна работа, като на принципа на публично-частното партньорство ще направим поетапно спортни площадки в двора на всяка една детска градина", каза кметът Йордан Йорданов. Той поясни, че съоръженията ще бъдат изграждани поетапно, като проектирането и създаването им ще бъде поето от представители на бизнеса, а общината ще съдейства с издаването на разрешителни за строеж. Съоръженията ще бъдат с изкуствена трева и малчуганите ще могат безопасно да упражняват различни спортове.

За да се насърчи развитието на спорта и да се привличат повече деца и хора в различните спортни клубове, общината предприе и разработка на нова стратегия за развитието на спорта в Добрич. "Поискахме от всички спортни клубове да ни представят отчети, в които да посочат както колко са членовете на клуба, колко деца го посещават, така и какви са успехите и постиженията им. От съществуващите 45 спортни клуба само 21 представиха такива доклади. След направен анализ на докладите вече подготвяме стратегия, като идеята ни е да предоставяме финансиране за стимулиране и развитие на реално действащите, а тези, които са кухи структури и нямат дейност, да не получават пари. Към момента мога да кажа, че на всички спортни клубове, в които реално се тренира, финансовото подпомагане ще бъде увеличено", добавя Йорданов.

Кметът отвори виртуална приемна

Кметът на Добрич и неговият екип въведоха виртуална приемна, където жителите на общината също могат да подават сигнали и жалби. При нейното "откриване" добричкият градоначалник Йордан Йорданов заяви, че това е още един начин да има пряк контакт със съгражданите си и заедно да решават проблемите на градската среда. Отзвукът от въведената виртуална приемна е положителен и от общината отчитат, че вече онлайн са подадени над 60 сигнала. Съвременните технологии дават възможност на жителите на Добрич да подават сигнали и предложения и чрез съобщения, като постъпилите по този начин са 57. Добричлии казват, че са доволни, че могат да споделят идеи и проблеми и чрез новите технологии, като любопитната статистика на общината показва, че по-активни са дамите на възраст между 25 и 34 години. Виртуалната приемна е в една от социалните мрежи, като петима администратори стриктно следят за коректност и навременна реакция за всеки сигнал и предложение. Създадените правила удовлетворят добричлии - всеки понеделник се дава възможност да се предлагат идеи или да се коментират наболелите проблеми на града. Наред с този начин на комуникация е запазена традицията и Йорданов и екипът му имат приемни дни и в общината. За среща с кмета от встъпването му в длъжност са се записали в общината над 250 души, от които над 160 са били приети и изслушани. Заместниците на градоначалника са приели близо 190 добричлии.

Най-често поставяните въпроси са свързани с инфраструктурата на града, уличната мрежа, особено след ВиК ремонти, благоустрояването на кварталите и нерегламентираните сметища. Други теми на запитвания, които се поставят, са свързани с неправилното паркиране, структурирането на детските ясли, ролята на училищните настоятелства и законосъобразността на събирането на пари в училищата. Следвайки политиката си на прозрачност и близък контакт с жителите на Добрич, кметският екип на Добрич стартира и изнесени приемни по квартали, като първата такава е насрочена за последния ден на март в квартал "Рилци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай