Добрич получи благословия от дядо Владика

Аптекари раздаваха китка биле и чай от 77 билки

Добрич получи благословия от дядо Владика | StandartNews.com

Добрич. Седмицата за добричлии започна с благословия, която лично даде на присъстващите на площада в града Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова той отслужи на рождения ден на църквата - Свети дух, молебен за телесно здраве и душевно спасение на добруджанци.

Дядо Владика припомни думите на единия от двамата първоапостоли - св. апостол Павел, който е казал: "Изпълвайте се не с някакви духове на злоба и омраза, а с даровете на светия дух – благост, вяра в Бога, кротост, въздържание, защото против добродетелите няма закони". Светият отец припомни още и друга християнска добродетел - тези, които имат възможност, да благотворят, да раздават на тези, които имат нужда. По инициатива на кмета Детелина Николова на присъстващите на молебена няколко стотин души бе раздаден осветен курбан от агнешко и риба, като за реда се грижи полицията. Пакетираният курбан, осигурен от дарители, сред които и самата Детелина Николова, бе раздаван на хората от общинското звено за социално подпомагане. Подготвени са били около 1000 пакета, от които около 700 са раздадени на площада.

Веднага след това добруджанци извиха опашка в "Стария Добрич", където в близост до аптеката по традиция за 20-а поред година бе сплетен голям венец от 77 билки, под който мало и голямо мина за здраве на Еньовден. Празникът по традиция бе организиран от аптеката в етнографския комплекс и регионалния исторически музей. Малки девойки с венци на главите раздаваха на присъстващите китка билки - бял равнец, еньовче, бъз, маточина, тетра и други. Музикален поздрав за празника отправиха танцьорите от фолклорната формация "Добруджа", а всички гости бяха почерпени с дъхав ароматен билков чай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай