Дионис коронясва Цар на лозята

Дионис коронясва Цар на лозята | StandartNews.com

Благоевград. На 2 февруари в Илинденци ще слязат Боговете на виното, които ще зарежат лозята и ще коронясат Цар на лозята. В съботния ден за 21-ва поредна година селото ще чества уникален празник на течния еликсир, в който ще участват божества и хора. "Небесните" гости ще се появят на площада в селището, а после ще поведат жителите и гостите в подножието на Пирин планина. Под върховете боговете Сабазии, Загрей, Дионис, Бакхус и Свети Трифон ще зарежат лозята и ще пожелаят здраве и берекет на всички. Петте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните и християните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя. Разбира се, че жители на Илинденци ще се превъплътят в техните образи. С тях ще бъде и мома Кераца, на която е кръстен прочутият бял сорт керацуда - уникално вино в България, което се отглежда единствено в този район. Свитата на боговете и красивата Кераца ще са придружени от шумни вакханки. Те ще спрат в местността "Валоги", където ще изпълнят ритуала Розалии – ще прелеят вино върху огън и според височината на пламъкаще се гадае дали ще бъде плодородна годината.

След зарязването на лозята честването продължава с дегустация на вина. На тържествена церемония с венец от лозови клонки и гроздове ще бъде коронясан и тазгодишният Цар на лозята. Ще бъдат обявени и победителите в конкурсите за най-добри бели и червени вина от последната реколта. "На друго място нито гроздето, нито виното стават толкова хубави. Просто при нас почвата, югозападните склонове и силното слънце правят чудото", твърдят винари. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи. Тукашното вино не е по-лошо от мелнишкото. Не е случайно, че българи и чужденци се редят на опашка, за да си купят от тази напитка на боговете. А илинденци като истински европейци точат по чаша-две за гостите, за да го опитат безплатно.

"Откъде ли не идват насам, за да търсят керацуда. Но това вино много лъже. Хем е пивко, хем бързо те сваля. Много е ароматно. Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти", редят ценителите на божественото питие. Те са спокойни, че никога няма да останат жадни. Дори да няма вода, вино колкото щеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай