Чуха молбите на протестиращите от Димово (ОБЗОР)

Чуха молбите на протестиращите от Димово (ОБЗОР) | StandartNews.com

За час – от 10 до 11 часа, в събота и неделя жители на Димово блокираха пътя към Дунав мост 2, който преминава по тяхната главна улица. Близо 200 души от града и околните села, както и представители на общините в Грамада, Кула, Макреш, Ново село и Видин спряха движението на тировете. След ж.п. прелеза се образува опашка от автомобили. Полицаи охраняваха протеста и той мина без инциденти.

На втория ден – в неделя, ръководителят на протеста – Тодор Илиев, бивш кмет, обяви: Този път гласът на народа е чут и се очакват бързи действия. Във вторник предстоят срещи при нас с представител на агенция „Пътна инфраструктура", а в сряда в София – с регионалния министър Лиляна Павлова, шефа на АПИ Лазар Лазаров и с депутати от Видинския район, съобщи той.

Въпреки това, през тази седмица инициативният комитет ще се срещне с жителите на града, за да чуе тяхното мнение за продължаване или прекратяване на протеста.

Главната улица на Димово е част от международния път Е-79. Тя обаче е тясна, с настилка от паваж, която на места е пропаднала. Дневно по нея преминават по над 2000 тира в двете посоки от и за Дунав мост 2. Освен разбиване на настилката, от вибрациите се пукат къщите на местните, вдига се шум и прах, от който въздухът се замърсява.

Настилката е пропаднала и след прокопаването на улицата за подмяна на тръбите от водния цикъл, започнало през 2009 година. Върху 700 метра това още не е станало. На фирмата-изпълнител са били преведени средства, но тя не е довършила проекта. Лично Бойко Борисов се ангажира водният цикъл на града да бъде обновен изцяло и тогава да започне асфалтиране на улицата, каза в събота във Видин заместник-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

На последното си заседание кабинетът отпусна 8 млн. лв. за ремонт на главната улица на Димово и на пътя от града до Ружинци, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура". Строителните работи ще започнат през месец май. Ремонтът на главната улица ще бъде завършен до края на май. Предвижда се да бъдат положени нови асфалтови пластове, маркировка и пътни знаци.

От лятото на следващата година ще започне изграждане на обходен път на Димово. Той ще бъде част от трасето от Видин до Ботевград, затова ще има магистрални габарити, допълват от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай