Чистят повторно река в Благоевград

Чистят повторно река в Благоевград | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов разпореди да започне следващият етап от почистването на река Благоевградска Бистрица. С подобряване на метеорологичните условия бе подновена работата по реализиране на трансграничния проект с македонската община Делчево - „Мерки за предотвратяване на наводненията на реките Брегалница и Бистрица".

Служителите на фирмата, която отговаря за почистването на коритото, и общински специалисти премахват боклуците в района около парк „Даме Груев" и продължават към моста на булевард „Св. Димитър Солунски".

Почистването на благоевградската река започна в средата на миналата година в участъка от парк „Бачиново" до механа „Воденицата". Тогава багери отстраняваха дънери, терените около бреговете на реката бяха заравнени, изсечени бяха всички застрашени от падане дървета, окастрена бе и растителността. Изнесени бяха и всички наносни образувания, бутилки, картони и други отпадъци.

Към момента продължава отстраняването на растителността, която е изсъхнала, опасна или е предпоставка за образуване на стесняващи пътя на водата участъци, кастрене на дървета, които са изсъхнали, и отстраняване на затлачени отпадъци.

Целта на трансграничния проект е не само да се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води, но и река Благоевградска Бистрица да се превърне в приятно място за разходки и отдих, като се свържат парковете в поречието й. Продължителността му е 24 месеца и ще завърши през лятото на 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай