Бутат гето върху частни парцели

Бутат гето върху частни парцели | StandartNews.com

Роми пищят "Гладни сме" пред багерите в "Гъбената махала"

Варна. Багери влязоха във варненския квартал "Владислав Варненчик", за да бутнат близо 40 коптора. От години ромите си вдигали къщите там върху частни парцели от общо 4-6 дка. Терените са на няколко души, но хората не могат да си влязат във владение заради гетото.

"Гладни сме", крещяха в хор ромски деца пред багерите, дошли да бутнат копторите, в които живеят със семействата си.

39 са заповедите за събаряне на незаконните постройки в така наречената "Гъбена махала". Името й дойде от циганските къщи, които никнеха като гъби през годините. Въпреки че още миналата седмица изтече 14-дневният срок за доброволното им събаряне, обитателите им получиха още гратис време да го направят. Багерите, осигурени от районното кметство, трябваше да помогнат за доброволното събаряне на 15 от тях, но всъщност рухнаха 6. Останалите роми отказаха да напускат копторите, въпреки че са дали писмено съгласие. Те се оправдаха, че не са знаели какво подписват, защото са неграмотни. Жена легна на леглото си вкъщи и отказа да излезе, но пристигналите полицаи я накараха. На място дойде и жандармерия. До обяд кънтяха викове, рев и заплахи, но първите 6 къщи паднаха.

Кметът на "Владиславово" Неделчо Михайлов увери, че работата ще продължи и в сряда и така до окончателното събаряне на незаконните 40 обекта. В тях живеят близо 120 семейства, но никой не знае точния брой на хората, защото няма нито един регистриран на адрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай