Бухаловият хан пази легенда за Левски

Става емблема на Карлово

Бухаловият хан пази легенда за Левски | StandartNews.com


В Карлово всеки камък пази тайни от историята. Редица от най-бележитите личности от епохата преди Освобождението са родени там

„Бухаловият хан“ е от епохата преди Освобождението.

Сградата е строена в средата на ХІХ в. и е дарение на града от една от основателките на женското движение у нас - Пенка Попова.

Това е една от най-интересните и красиви постройки във възрожденската част на Карлово.

Разположена срещу храма “Света Богородица”, тя, заедно с църквата и гимназията, оформят малък и красив площад, за който историците и архитектите са единодушни, че това е духовният център на Карлово.

В хана, който някога е бил собственост на Кирко Бухалов, се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски, тук заседавала ученолюбивата дружинка на Карлово, тук е основано първото въздържателно дружество.

 Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс “Старинно Карлово”, който е реставриран и отвори врати под името “Център за занаяти и културни традиции”.

Тук ще ви посрещнат аниматори, които ще ви разкажат за Карлово, за историята на този велик български град, както и за познати и непознати карловци допринесли за запазване на нашата история и култура.

Бухаловият хан е духовно място, където всеки може да почувства българските си корени, да се слее с духа на предците и продължи пътя си пречистен, уверен и влюбен в България.

Всяка стая в хана има свое послание към посетителя. Чрез възрожденските предмети от бита – чакрък, дарак, стан, мангал, тъкани черги и носии той се пренася в свят на труд и духовна хармония. Във възстановената библиотека, която е била първата за града е ситуиран салон за гости, където ви очакват книги от миналото и настоящето.

И докато се потапяте в атмосферата на миналото време, може да се насладите на ароматно кафе приготвено на пясък, сладко и локум от рози и десерти, приготвени по стари карловски рецепти.

Чардакът насочва погледа към лехите с билки и нашепва легенди за най-великия син на България – Апостола на свободата – Левски.

 Бухаловият хан е своеобразен център на съхранените занаяти в карловско. Посетителят може да се наслади на сръчността на днешните майстори, които с вещина и любов свещенодействат над дървото, метала, тъкачния стан и куките за плетене на калоферска дантела. Из под ръцете им струи красота, която гали погледа, но стопля и сърцето. Всяка вещ, сътворена в Бухаловия хан е не просто аксесоар, предмет, красива покупка – тя е състояние на духа, завладяваща магия, която винаги ще връща притежателя си в Карлово.

 

 

Сградата е строена в средата на XIX в. Разположена точно срещу храма „Св. Богородица”.

Къщата-музей на Васил Левски безспорно е бисер в културно-историческите маршрути на града.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Надежда Петрова
преди 1 седмица

Дарителката се казва Пека Попова и е племенница, наследница на Кирко Бухала (прякор, не фамилия).

Откажи