Блокираха за час пътя към Дунав мост 2

Блокираха за час пътя към Дунав мост 2 | StandartNews.com

За час – от 10 до 11 часа, в събота жители на Димово блокираха пътя към Дунав мост 2, който преминава по тяхната главна улица. Близо 200 души от града и околните села, както и представители на общините в Грамада, Кула, Макреш, Ново село и Видин спряха движението на тировете. В неделя протестът продължава с нов блокаж за един час.

Главната улица на Димово е част от международния път Е-79. Тя обаче е тясна, с настилка от паваж, която на места е пропаднала. Дневно по нея преминават по над 2000 тира в двете посоки - от и за Дунав мост 2. Освен разбиване на настилката, от вибрациите се пукат къщите на местните, вдига се прах, от който въздухът се замърсява. Пресичането на главната улица е опасно. Искаме правителството да започне изграждане на обходен път и да отпусне средства за ремонт на главната улица, обясни Тодор Илиев, ръководител на протеста.

На последното си заседание кабинетът отпусна 8 млн. лв. за ремонт на главната улица на Димово и на пътя от града до Ружинци, който е дълъг 22 км, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура". Строителните работи ще започнат през месец май. Предвижда се да бъдат положени нови асфалтови пластове, изграждане на ограничителни системи и на маркировка. Пътят през Димово е в лошо техническо състояние и заради некачествено изпълнение на проект за обновление на водния цикъл на града. Той е започнал през 2009 година и още не е завършен, макар че на фирмата изпълнител са преведени средства през 2011 година. Особено критично е състоянието на 400 м от главната улица. По тях ще бъдат положени нови водопроводи и едва тогава ще започне асфалтиране.

Има проект за изграждане на обходен път на Димово. Работата ще започне при осигуряването на средства, допълват от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай