Благоустрояват два квартала с дългосрочен заем

Благоустрояват два квартала с дългосрочен заем | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорските квартали „Три чучура – север„ и „Самара" ще променят изцяло облика си през следващата година с дългосрочен инвестиционен заем от 3 млн. лв. Поемането на новия общинския дълг бе дискутирано на общественото обсъждане, инициирано от кмета на общината Живко Тодоров. Заемът ще бъде изтеглен по закона за общинкия дълг при максимален срок за ползване и издължаване – 60 месеца. Кредитът е обезпечен от приходите на общината и ще бъде погасен със собствени средства при гратисен период от 4 до 8 месеца, поясни главният финансист на общината Цанка Ганева.

Проектите за двата квартала, освен пълна рехабилитация на 10 км улична мрежа, предвиждат нови бордюри и тротоарни настилки, нови паркоместа, рехабилитация на паркингите, монтаж на антипаркинг колчета, уширения и рехабилитация на спирките на градския транспорт. Проектът в кв. „Три чучура – север" включва и изграждане на две детски площадки и благоустрояване на пространството между няколко жилищни кооперации.

Техническите проекти ще бъдат представени по квартали, за да могат живеещите да правят конкретни предложения, стана ясно още по време на публичното обсъждане. Присъстващите изразиха одобрението си за поемане на общински дълг в името на подобряването на градската среда и повишаването на качеството на живота им.

Кметът Живко Тодоров увери, че финансовото състояние на общината е стабилно. Завареният в началото на мандата кредит от 5 млн. лв. щял да бъде погасен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай