Благоевград първи по саниране в страната

Благоевград първи по саниране в страната | StandartNews.com

Областният център вече е с променена визия

Какъв е този бум на ново строителство на жилищни сгради във всички квартали на Благоевград? Този въпрос си задават все повече чужди туристи, които посещават областния център на Пиринско. Защото наистина навсякъде сякаш никнат като гъби красиви постройки. Истината е, че има бум, но не на ново строителство, а на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Градът е безспорният шампион в санирането на блокове в България, призна наскоро регионалният министър Лиляна Павлова. Общината тръгна с летящ старт още в началото на програмата и запазва своята водеща позиция. А това се случи благодарение на взаимното доверие между общинска администрация и благоевградчани. Експерти на кметството им разясниха, че принципът е: "Първи по време, първи по право". Това помогна на местната власт и хората да сключат най-много договори.

Специалисти обикаляха от блок на блок

да разясняват кампанията много преди реалния старт на процедурата. Да обясняват, че тази инициатива е от полза на гражданите - жилищата им след санирането ще струват по-скъпо, ще бъдат енергийно ефективни, ще бъде по-комфортно да се живее в тях. Затова най-важното бе жителите на блоковете, които отговарят на изискванията, да побързат и да регистрират необходимите сдружения. Защото ресурсът, колкото и да е голям, е ограничен, програмата има състезателен характер. По-бързо бяха регистрирани и одобрени сдруженията. И резултатът е налице. Още през август миналата година, когато в други общини продължаваха да умуват и да бездействат, в благоевградския квартал "Ален мак" бе открит първият саниран блок в цялата страна. "Продължаваме да се чувстваме като новодомци. Благодарни сме на правителството, на общината, на фирмата. Тук сме от 1990 г., но все едно сме в нови домове. Нямам думи да опиша радостта си. Искаме в целия квартал да се санират блоковете, навсякъде да грейнат постройките като нашата", твърди Люба Вълкова, която живее на първия етаж на блока. Домоуправителят Данчо Ценов казва, че сметките му за отопление през изминалия зимен период паднали с 50%. "Не само блоковете са с нов облик, но и с по-ниски разходи, ефектът за нас е страхотен, по-уютно и по-приятно е да живееш в такива жилищни сгради. Понякога дори усещаме вина, че ни е толкова красив блокът, а други все още са стари и олющени. Но дано всички последват нашата съдба", допълва той.
Санирането

дава работа на десетки малки и средни фирми

Ремонтите са от полза и на гражданите, и на бизнеса. Не само домовете са топли и уютни, но и кварталите скоро ще имат нова визия. Работниците правят конструктивно възстановяване, обновяват общите части, ремонтират фасадите. Изкърпват, подменят и почистват замърсени и амортизирани участъци от вътрешната мазилка и общите части, подменят дограмата, топлинно изолират външните ограждащи елементи на жилищата, боядисват. Полагат нова топлоизолация. Изграждат и модерна защита от мълнии.

"На практика над 90% от сградите ще са с нова визия. Това ще промени целия облик на града ни. Това е единствената програма, която така директно подпомага хората. Сключихме стотици договори, за всички тях няма никакъв проблем с финансирането", казва кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.
Образите на дейци на Македоно-одринското опълчение, на борци за освобождението на региона и на България вече се извайват върху санираните блокове в Благоевград. Идеята на общинското ръководство срещна подкрепа сред благоевградчани и затова започна да се реализира. За целта бе направена анкета, която събра предложенията на гражданите как да изглеждат ликовете. Яне Сандански, Даме Груев, Ичко Бойчев, Михаил Герджиков и още много велики българи ще бъдат изобразени върху сградите. "Искаме младите да виждат българските герои и да не ги забравят. Това е своеобразен урок по история", каза градоначалникът.

Градът се превръща във фестивален център

Културните събития в община Благоевград са издигнати на пиедестал. А фестивалът "FRANCOFOLIES" е еманацията на превръщането на града във фестивален център не само у нас, но и на Балканите. Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти от "Nouvelle vague" /Нувел ваг/ и ZAZ ще са хедлайнерите на тазгодишното издание на мащабното музикално събитие. То ще се проведе от 17 до 19 юни на откритата сцена на централния площад в града. Българското издание на Международния фестивал за съвременна фрeнска музика "Francofolies" беше възстановен миналата година след близо 20-годишно прекъсване. Меломаните имаха уникалния шанс да чуят на живо миналия септември Патрисиа Каас, Патрик Брюел, DJ Боб Синклер. Тази година посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан обеща посолството да съдейства на общината за перфектното реализиране на събитието, което е важно не само за Благоевград и България, но и за Франция. В трите фестивални дни се очакват десетки хиляди гости от страната и чужбина, за всички входът е безплатен. Туристи не спират да посещават града и този месец, който е най-наситеният с културни прояви - Международен театрален фестивал "Тара-ра-бумбия", концерти, изложби, литературни срещи, Панаир на книгата, Дни на детското творчество. Общината отделя за културата сериозен финансов ресурс. Отпускат се повече финансови средства на тези, които работят повече и имат по-добри резултати. Затова все повече деца и младежи печелят отличия от конкурси, концерти, фестивали и олимпиади.

Спортът е приоритет

Спортът храни тялото и е в основата на здравето на всяка нация. Затова е и приоритет в община Благоевград. Местната власт подпомага активно дейността на всички спортни клубове. Не спира да ремонтира остарели и амортизирани съоръжения за спортуване, както и да строи нови. С обновен облик са спортният интернат, помощните игрища в с. Рилци, градският стадион, през ноември миналата година премиерът Бойко Борисов откри новия закрит плувен басейн, който е с олимпийски размери. Най-голямото доказателство за грижите на общината по отношение на спорта е футболният отбор на "Пирин". Известните с прозвището си "орлетата" се превърнаха в птицата феникс. Футболистите изминаха максимално бързо пътя от аматьорската "В"-група до майсторската "А" група. Заслугата е на общинското ръководство, на кмета Атанас Камбитов и на общинските съветници. В края на 2012 г. местният парламент единодушно гласува клубът да стане общински. Всички бяха наясно, че влизането в групата на майсторите ще увеличи многократно бюджета за издръжката на тима. Но това не спря преследването на тази цел в името на хилядите фенове, които копнееха любимците им да са сред най-силните. И "Пирин" вече мери сили с най-добрите отбори в страната, както подобава на града, известен в цяла България с футболната си школа. Амбицията на ръководството на общината е да продължи с модернизирането на стадион "Христо Ботев". Следва се реализирането на мащабен проект "Спортен Благоевград", който включва рехабилитация на съществуваща и изграждане на нова спортна инфраструктура. До стадиона на "Пирин", на мястото на старите трибуни, ще се построи хотел, в който ще има център за възстановяване. Ще се развива и ски зоната в местността Картала над града, която е в Рила планина. Целта на общината е базата да стане общинска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай