Благодарни хлапета откриха ортопедична работилница

Благодарни хлапета откриха ортопедична работилница | StandartNews.com

 Преди 5 години децата, израсли в социален дом, са били с тежки ортопедични малформации и са ходели трудно. Благодарение на ортопедът д-р Франиер, неговият екип техници и българския му колега д-р Петьо Братоев от старозагорската МБАЛ „Ив. Рилски" хлапетата сега могат да тичат. Лекарите са направили чудото със серия проби на шини, ортези, протези и няколко сложни операция.

Мечтата на основателите на швейцарската фондацията – да изградят в България модерна работилница за ортопедични средства, която ще връща към нормален живот стотици деца с подобни проблеми, вече е факт. „Само изграждането и оборудването, което успяхме да направим за около два месеца, струваше около 500 хил. лв, набрани изцяло от дарители", посочи вдъхновителката на тоз проект Мануела Малеева. Много от тези щедри швейцарци, банкери, бизнесмени, служители, приятели на Мануела и Бруно, както и български дарители бяха и на официалното откриване на работилницата. Собственик на швейцарска агенция за недвижими дарил няколко стотин швейцарски франка още на старта. Около 2000 служители на банка в швейцарския кантон Во пък се отказали от коледните си бонуси, общо над 100 хил. швейцарски франка, и ги дарили на фондацията. Това са само най-големите дарители, но още десетки най-обикновени хора, и швейцарци, и българи, повярваха на нашата мечта", казаха щастливи Малеева и д-р Франиер. Следващата им стъпка е да обучат български техници, които да произвеждат тези ортопедични средства. Дотогава работилницата ще се обслужва от швейцарски техници.

От старта на този социален проект, които дотук струва около 1 млн. лв, фондация „Суисклинакал" е помогнала на повече от 400 български деца с ортопедични проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай