Бизнесът ще получи над 1 млрд. евро за развитие на селските райони

Бизнесът ще получи над 1 млрд. евро за развитие на селските райони | StandartNews.com

„Повишаването на конкурентоспособността на българското земеделие е приоритет на Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 и затова над 1 млрд. евро са предназначени за бизнеса". Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща със земеделски производители от Старозагорско в петък. Общият бюджет на тази европрограма бил над 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. За първи път от нея щели да се възползвате и българските пчелари. Тези, които имат над 150 кошера можели да кандидатстват за нови кошери, а тези които имат над 126 кошера и за други инвестиции за пчеларски инвентар. По Националната програма за пчеларство за 2015 година финансовите средства за подпомагане на сектора била над 4, 4 млн. лева.

Независимо от броя и вида животни, които отглеждат, животновъдите щели да получават повече средства, отколкото досега. По-високи ставки за подпомагане били предвидени за фермери, които отглеждат крави, овце и кози под селекционен контрол. „Само за директните плащания, общият финансов ресурс, заделен за подпомагане на сектора, е около 122 млн.лв.", уточни земеделският министър.

Като приоритетна политика за земеделското мнистерство бе посочено и биологичното земеделие. В новия програмен период се въвеждала за първи път отделна мярка за биологичното земеделие. По нея например, биологично насочените пчелари щели да получат за подпомагане от 25 евро до 35 евро за пчелно семейство на година.

От тази година след нотифицикация в Еврокомисята ще може да се получава и държавна помощ за компенсиране на материални щети за загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери при природни бедствия, увери още мнистър Танева. Тя съобщи, още че с приетите тази седмица изменения и допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи срокът за издаване на заповеди от директорите на областните дирекции „Земеделие" за създаване на земеделски масиви за ползване се удължавал до 27 февруари тази година.

Срещата в общинската зала „П.Р.Славейков" на областния град премина при подчертан интерес и активност на земеделските стопани. Министър Танева и експерти от различни дирекции в земеделското министерство разясниха на представителите на бранша условията за кандидатстване за директни плащания, които стартират до 2 седмици, както и промените в Програмата за развитие на селските райони и отговориха на многото въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай