Бъдещи конгресмени посетиха варненското пристанище

Бъдещи конгресмени посетиха варненското пристанище | StandartNews.com

Двадесет и трима студенти от Морската академия на Калифорния (California Maritime Academy) посетиха „Пристанище Варна" ЕАД. За това съобщиха от пристанищния комплекс в морската столица, като добавят, че в рамките на визитата си студентите са се запознали с дейността на най-голямото българско пристанище, а преди това са имали възможност да посетят Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".

Пред младежите, обучаващи се основно в пристанищен мениджмънт, мениджмънт във водния транспорт и политически науки, е представена историята и дейността на пристанището, както и проектите за неговото развитие.

Студентите са се запознали с работните процеси по обработка на товари, разглеждайки операциите на пристанищен терминал Варна – Изток. Пред тях директорът на терминала, инж. Любомир Добрев, представил техническите съоръжения, с които разполага портът, а бъдещите мениджъри в американската морска индустрия са задавали въпроси и са направили нагледни съпоставки с наученото в академична среда.

„Основните въпроси, които задаваха нашите гости, бяха свързани с вида на товарооборота ни, техниката, с която обработваме товари, както и много други въпроси, които са пряко свързани с мениджмънта на пристанищата в Република България", коментира инж. Любомир Добрев.

По думите му 23-членната група, придружавана от 11 обучаеми във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", е на обиколка в Европа, а „Пристанище Варна" ЕАД е сред първите европейски пристанища, които посещават.

Особено силно впечатление на американските студенти е направила отличната зона за приемане на пътнически кораби и района около Морска гара – Варна, както и ударният износ на зърнени товари, който се осъществява в момента през терминал Варна – Изток.

В българското пристанище възпитаниците на Морската академия на Калифорния са видели за първи път нагледно колаборацията между морския и железопътен транспорт при разтоварване на един от корабите в терминала.

„Особено много ме впечатлиха въпросите на студентите, свързани с опазване на околната среда в пристанищата и като цяло в корабоплаването, което е залегнало силно в техните учебни дисциплини", каза още инж. Добрев, допълвайки че младежите са изразили своите положителни впечатления от политиките и целите по качеството, безопасността на труда и опазването на околната среда, които следва „Пристанище Варна" ЕАД. При посещението си във Варна студентите са имали възможност да посетят редица културно-исторически обекти, част от тях пряко свързани с развитието на съвременното варненско пристанище, отбелязващо 110 години от създаването си на 18 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай