Баби и дядовци си направиха ревю с носии

Баби и дядовци си направиха ревю с носии | StandartNews.com

Велико Търново. Модно дефиле в народни носии си направиха бабите и дядовците от Пенсионерския клуб в с.Караисен по повод Международния ден на възрастните хора. Ревюто показваше облеклото в павликенското село в последните 100 години. Жените бяха извадили от раклите носии, булчински и работни традиционни облекла отпреди близо век.

„Запазила съм своята носия от баба си от 1907г.", каза една от жените, която е запазила и брачното свидетелство на своите баба и дядо.

„На времето като са носили тия дрехи са нямали никакви болести, раждали са по много деца и са били задружни и сговорни", допълни тя и описа старата дреха: състои се от антерия, рязана в талията, разкроена. Всичко е изработено ръчно от вълна и калчища. Бабата пожела на днешните млади да са по-оптимистични и да поддържат духа на българския народ. Друга от жените показа младежка носия, която момичета от онова време са носили по празници. Тя носеше домашно тъкана престилка, пищимал с нашивки и украсено елече.

Характерна е и мъжката носия от началото на 20 век. Панталоните са разкроени и широки, с широк пояс на кръста. Всичко е тъкано и предено в домашни условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай