Баби и дядовци изработват мартеници в Чипровци

Баби и дядовци изработват мартеници в Чипровци | StandartNews.com

Символът се носи в допир с тялото, казва директорката на музея Анюта Каменова

Работилница за изработване на мартеници отвори историческият музей в Чипровци, съобщи директорката Анюта Каменова. Етнографи учат деца от детската градина и основното училище как сами да си изработят пролетния символ. Но идват и баби и дядовци, които искат да си изработят мартеници за себе си и за близките. В дните преди 1 март музеят показва мартеници от своя фонд – традиционни и съвременни. Със сега израбоетните ще бъде открита изложба базар, на която всеки може да си купи мартеница.

В миналото червено-белият пролетен символ е бил правен само от естествен материал – вълна в бял и червен цвят. Искаме сега да се върнем към този опит. Памукът е навлязъл доста късно в практиката за мартениците, твърди историчката. Според нея, мартеницата трябва да се носи в допир с тялото. Затова първите мартеници са се връзвали на ръката. Сега този вид също е актуален и се търси. Едва през по-новите времена червено-белите пискюли са били закачвани по дрехите на хората.
Във Видин деца изработват мартеници в регионалната библиотека „Михалаки Георгиев". Условието е те да са читатели на детския отдел и да имат читателски карти. За тях библиотеката е осигурила материали за направата на пролетния символ. Библиотеката участва в международен проект за популяризиране на традициите на пролетния празник – Баба Марта. Тя ще покаже мартеници от района на изложба в Скопие, която след това ще бъде пренесана във Видин и в румънския град Бузъу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай