Столипиново посрещна немски евродепутат

 Столипиново посрещна немски евродепутат | StandartNews.com

Пловдив. Германският евродепутат Александър Граф Ламбсдорф, който е зам.-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и водач на листата за предстоящите избори за ЕП на Германската свободна демократическа партия, пристигна в пловдивския ромски квартал "Столипиново".

 

В гетото политикът имаше среща с представителите на фондация "Рома - 1995" пред които сподели, че от немска гледна точка миграцията в Германия е добре дошла. По думите на Ламбсдорф над 90 на 100 от българите в Германия работят, плащат си данъците и съответно социалните осигуровки. Проблем имало само с няколко града, в които се наблюдавала концентрация на изключително бедно население, дошло от България. Предимно роми, те не можели да пишат и четат и били с влошено здравословно състояние. Всичко това поставяло в затруднено положение немските социални служби, които не можели да настанят децата на тези семейства в подходящи учебни заведения. Това била една от причините Ламбсдорф да дойде в "Столипиново". Искал да се запознае на място как живеят тук хората от малцинствата, за да се мисли как да се разрешат проблемите им в емиграция.

 

Преди да седне на разговор с представителите на ромската фондация, гостът се разходи под дъжда по улиците на ромската махала, за да добие впечатление за манталитета и нравите на местните жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай