Дават пари за шеги на фестивал в село Скрът

 Дават пари за шеги на фестивал в село Скрът | StandartNews.com

Благоевград. Рекорден брой участници ще се надлъгват на сцената на читалището в петричкото село Скрът. Над наши и македонски самодейци ще премерят сили по лакърдии навръх 1-ви април – Деня на хумора и шегата. 11 села от община Петрич и група от македонската община Ново село ще забавляват зрителите със сценки, скечове, осмиване на политици и държавници, песни. От години празникът се почита от местните хора, а се канят и много другоселци.

„Досега не е имало повече от 8-9 населени места. А тази година заедно с нашата група са 12. Ние обаче не участваме в класирането, защото е сигурно, че ще сме първи. При нас е прочутата „Скрътска академия" и мъдреците в нея ни правят такъв сценарий, че първото място ще ни е в кърпа вързано", разказа кметицата на селището Надежда Райчева. А съревнованието си струва, при това буквално. Защото организаторите осигуряват парични награди за най-добрите шегаджии и хумористи. Отличията са и индивидуални, и колективни. За заелите първите три места ще има финансови стимули. Победителите ще приберат по 100 лева, вторите – по 60 лева, а третите – по 40 лева.

Мотото на надпреварата по надлъгване е: „Колкото хора – толкова умове". „Славата на нашите „академици" и се носи не само в региона, но и зад граница. Винаги намираме изход, дори от най-трудните ситуации, благодарение на тях. Затова ги търсят отблизо и далеч" уверява селският управник. Усмивката за нас е като сол за манджата, а шегата е гимнастика за ума ни, казват членовете на „скрътската академия". Всеки участник в хумористичния фестивал ще получи почетна грамота. „Притесняват ни малко македонците, че и тях ги бива доста в лъжите, особено що се отнася до историята. Нищо чудно да станат първи комшиите", казват с усмивка нашите самодейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай