30 елена лопатари бяха пуснати в Родопите

30 елена лопатари бяха пуснати в Родопите | StandartNews.com

30 елена лопатари бяха пуснати на свобода в ловно-стопанския район на дружина село Черноочене към Ловно-рибарско дружество „Кърджали" в Източните Родопи. По този начин бе старт на проект общоевропейска инициатива Rewilding Europe за възстановяване на дивата природа.

Елените лопатар произлизат от ловно стопанство „Студен кладенец", където живеят сред дивата природа 1 500 животни. Ловното стопанство е собственост на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България" и се намира в Източните Родопи. То е едно от местата с най-голяма концентрация на вида в България и в Европа. Елените лопатари бяха разселени след няколко месеца престой в специално изградено адаптационно заграждение.

„Приветствам инициативата на Rewilding Europe, защото тя ще даде нова перспектива за този регион, както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България", сподели заместник–министъра на земеделието и храните Георги Костов. Той и Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe, отвориха вратата на специалното ограждение и елените лопатари бяха пуснати на свобода. Разселените животни ще се присъединят към над 50 други елена лопатари, които бяха пуснати край Черноочене и Тинтява, Крумовградско с амбицията да бъде възстановена популацията на вида в Източните Родопи.

„Възстановяването на елена лопатар се реализира в рамките на Националната програма за устойчиво развитие на дивечовъдните запаси в НСЛР-СЛРБ. Финансирането се осъществява със средства на сдруженията, членове на националната организация", каза Васил Василев, главен секретар на Националния съюз на ловците и риболовците в България.
Той уточни, че само за последните две години са разселени 82 елена лопатари в ловно-стопанските района.

Фондация „По-диви Родопи" работи с местните организации бъдат за възстановяване на биоразнообразието в Източните Родопи. Това ще се случи и в резултат на договореното с местните ловно-рибарски дружества споразумение за неловуване на освободените елени лопатари за срок от пет години, като по този начин ще се даде възможност на популацията да нараства и да се завърне в нови територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай