Юбилей: Какво се случи на 17 ноември

Юбилей: Какво се случи на 17 ноември | StandartNews.com

Какво се случи на 17 ноември, 1993 година?

Победихме Франция 2:1 с голове на Емил Костадинов, това е ясно. Но животът в държавата ни не спира, както личи по броя на "Стандарт" от следващия ден, четвъртък.

Легендарният бой в "Дескрим"

е на 17 ноември. За по-младите читатели - това е първият голям публичен екшън с така наречените "борци". Около 50 мутри, въоръжени до зъби, нахлуват в "Дескрим" и пребиват хората от "Защита", като най-сериозно пострадва съпругът на легендарната гребкиня Ваня Гешева. Кръв по стените личи и от снимката на първа страница на "Стандарт". Версията - разпределение на територии за охрана. Биячите, познати на полицията, въобще не се притесняват от свидетели. Спират до залата с 12 автомобила, нахлуват и млатят наред. Повечето са известни бивши спортисти.

Приватизацията буксува страшно

алармира "Стандарт" с подробни анализи. Причината е ясна - няма пари в агенцията и министерствата. Ренета Инджова, шеф на приватизацията, се чуди какво да прави и апелира депутатите да вземат мерки.

Доларът се разменя за 31 лева

и няколко стотинки, а германската марка - за 18 левчета. За сравнение - цената на любимия вестник е 2,96 лева.

Симеон II обявява, че е уморен да чака

българите и иска с официално писмо до народа страната ни да стане парламентарна монархия. Той дори плаши, че ще прехвърли правата върху короната, тъй като се е отчаял. В крайна сметка Симеон изчаква още около 8 години преди да се върне, макар и не като монарх, а като премиер.

Иван Костов е автор в "Стандарт"

със статия, в която предупреждава: "Заражда се дълговременна финансова дестабилизация". Тогава той е подписан като кандидат на икономическите науки.

КНСБ дава шанс на правителството

да оцелее, тъй като не е загубило напълно шансове. Твърди го заместник-шефът на синдиката Иван Нейков.

"Анжел - градът на мечтите"

рекламира апартаменти в "Младост" в нечуван дотогава квартал с подземни паркинги, кортове, басейни, сауни, офиси, кабелна телевизия. Стотици българи капарират новите си жилища. Само дето Анжел не построява и две тухли една върху друга и "баламурниците" изгарят. Следват години съдебни дела. Анжел е арестуван. Осъждат го на 7 години, после ги намаляват на пет. После Анжел става месар. Измамата добива известност като първата финансова пирамида в България.

Познато, закон за тютюна

и тютюневите изделия вълнува държавата. Сега пак темата е актуална, макар и в по-друг ракурс - дали да се пуши по кръчмите. За сметка на това медиците ни тогава не стачкуват, а искат по-високи цени на цигарите като част от кампанията за борба с рака.

Бежанската вълна от Турция

също не е от вчера. Читателите на "Стандарт" се информират преди 20 години за решение на единия от проблемите по границата. Според подписан на историческата за футбола ни дата протокол комшиите ще приемат обратно бежанци без документи, заловени от нашите граничари. Само дето в онези времена хиляди български момчета още охраняват границата заради задължителната военна служба. Тоест, напълно безплатно, ако изключим мизерните порциони и въшкарниците.

Ровят за корупция военните

този път за откраднати пари от издателствата на МО. Сумата се равнява на стотици хиляди левове. Скандал с подкупи не отминава и МВР, като най-драматично е положението в Перник . Докато местните висши ченгета се обвиняват един друг кой работи с някой си Сашо Пандиза, то "борците" си разделят територията в града на миньорите, алармира "Стандарт".

Искаме пак компенсации от света

но преди 20 години не за затворени ядрени реактори, а за югоембаргото, ощетило ни сериозно. В противен случай премиерът ни Беров и комшиите се канят да искат от великите сили смекчаване на рестрикциите спрямо Югославия.

Бялото управление в ЮАР е пред края си

Преговарящите са съгласни да променят конституцията, за да сложат край на Апартейда. Тъмнокожите се кълнат, че след две години борба са изкопали гроба на расизма. Прави са.

Франция погва ислямистите

заради съдбата на трима заложници в Алжир. И тогава се говори за "Мюсюлмански братя", тайни мрежи и оръжие, ятаци в Лондон. Тапата ще изхвръкне 8 години по-късно, но в онези времена едва ли някой предполага за размерите.

Да не забравяме и културата

където българските киноманиаци имат право да се радват. Излиза хитът "Безсъници в Сиатъл" с Том Ханкс и Мег Райън.

Имаме световен шампиони

по щанги, макар и при жените. Това е Милена Трендафилова, която мачка конкуренцията в Мелбърн.

Бием французите и на баскетбол

не в Париж, а в Ямбол. Иван Ценов, зам.-министър на спорта при Бойко Борисов, разбива с 22 точки "Петлите" в европейската квалификация.

Младежите ни пак падат

на футбол от силния френски тим. Два гола във Франция ни вкарва Уедек, жълти картони за нашите записват Милен Радуканов и Владо Йонков. Нашите са аут.

Мастърсът в тениса върви

с пълна сила, но при жените. Мери Пиърс елиминира големия секс символ Габриела Сабатини.

"Гонг" с Томислав Русев

започва и тогава в 17,00 часа по едно от четирите частни радиа в ефира на София - "Дарик". Другите са "ФМ плюс", "Тангра" и Радио "99".

"Далас" върви с пълна сила

и тогава. Дават го по Ефир 2, чиято програма стартира едва в 17,00 часа. Канал 1 също не са ранобудни - започват в 9,00 ч. Руснаците от "Останкино" са съвсем назад от нас с "Туин Пийкс". Времето е студено, прехвърча снежец и температурите са отрицателни, но на кого му дреме, след като идва горещото американско лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай