Показват на децата скелет на 10 млн. години

Палеонтоложка експозиция, метеорити и забавления за Детски панаир 6

Показват на децата скелет на 10 млн. години | StandartNews.com

София. Единственият в света реставриран скелет на род Дейнотериум, дълъг 7 метра и висок 4.20 метра, ще бъде показан в рамките на Детски панаир 6 в София на 14 и 15 септември. Гордостта на палеонтолозите е изградена от автентично запазени кости (повече от 90%) и реставрирана от ст.н.с. д-р Иван Николов в продължение на седем години.

Дейнотериумът е загинал преди около 10 милиона години, а скелетът е намерен през 1965 г. в плиоценските пясъци край с. Езерово, Пловдивско. Експонатите ще са изложени в Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски". В изложбата могат да се видят основните фосилни безгръбначни и отчасти растителни организми от палеозоя до кватернера, както и скални образци и вкаменелости. В музея се намира единствената в България колекцията от геоложки карти.

Пак в СУ, в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, посетителите ще могат да разгледат единствената в България колекция от метеорити. В момента колекцията съдържа 42 образеца, сред които четири, открити в България. Музеят е единственият извън пределите на Русия, който притежава парче от Тунгуския метеорит.
„Говорим за наистина уникални експонати, които трябва да се видят. Обещавам ви, че децата ще бъдат изключително впечатлени", каза Станка Желева, председател на Фондация Easyart, организатор на Детски панаир и продължава: Освен тези новости в програмата на Панаира са включени още интересни активности, това издание ще изненада и с нови експонати в Природонаучния музей, както и със специална игра и беседа в некропола на „Св. София".

Посетителите имат възможност да избират между над 50 различни прояви под формата на арт ателиета, спорт, много музика, спектакли, танци и игри в музеите. Освен новите инициативи организаторите запазват и всички успешни ателиета и игри от предишните издания на панаира: Изкуство и рисуване, Стъклопис, Макиаж, Грънчарско ателие, и др. Уроци по готварство малчуганите ще могат да взимат от Ути Бъчваров. Спортовете също не са пренебрегнати – децата ще могат да поиграят шах, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или художествена гимнастика, както и десетки други инициативи.

Детски панаир традиционно ще се проведе на 14 и 15 септември в Градската градина пред Народния театър. Фестивалът предлага двудневна разнообразна програма от ателиета и игри с напълно свободен достъп, които дават възможност на децата да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта под формата на арт ателиета, спортни състезания, много музика, спектакли, танци, игри за най–малките и уоркшопове за по–големите. Децата ще могат по забавен начин да открият едни от най-забележителните музеи и галерии в София.

Детски панаир се провежда два пъти годишно през юни и септември в София. През август 2012 г. и 2013 г. се проведе в Бургас, а юни 2013 г. във Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай