Почина генералът, победил Франция и САЩ

Почина генералът, победил Франция и САЩ | StandartNews.com

Ханой. Во Нгуен Гап, виетнамският генерал, който е организирал победите срещу Франция и САЩ, е починал на 102-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Неговата победа над френските сили при Диен Биен Фу през 1954 г. на практика приключи френското колониално господство в региона.

Той е бил министър на отбраната на Северен Виетнам по време на офанзивата Тет срещу американските сили през 1968 г., често цитирана като ключовата кампания, която доведе до изтеглянето на американците.

Гап също така публикува редица трудове по военна стратегия.

Той е роден в селско семейство в централната провинция Куанг Бин на тогавашия Френски Индокитай.

На 14-годишна възраст се присъединява към нелегално съпротивително движение.

От 1938 г. е член на комунистическата партия на Хо Ши Мин и бяга в Китай с Хо, в навечерието на японското нашествие на Виетнам.

Там Гап организира армия от китайски изгнаници и се връща в Индокитай, за да води партизанска война срещу японските окупатори.

Докато е във Виетнам, първата му съпруга е арестувана и умира във френски затвор. Той по-късно се жени повторно и има три дъщери и двама сина .

Освен ролята му във войната срещу французите, Гап ръководи офанзивата Тет през 1968 срещу американските сили.

Войските под негово командване нападат повече от 40 провинциални столици и влиат в Сайгон, тогавашната столицата на Южен Виетнам,и успяват да превземат американското посолство.

След края на войната, Гап запазва поста си на министър на отбраната и е назначен за заместник министър-председател през 1976 година.

Сенатор Джон МакКейн, който е бивш пилот от американския флот, а също и военнопленник по време на войната във Витнам описа Гап в Twitter като "блестящ военен стратег, който веднъж ми каза, че сме били почетен враг."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай