Откриха Слатинска Мадона на 8000 г.

Откриха Слатинска Мадона на 8000 г. | StandartNews.com

София. Мраморна женска статуя на близо 8000 години откриха археолози при разкопките на неолитното селище в столичния квартал "Слатина". "Статуетката е израз на култа към Богинята Майка, но е уникална, защото от времето на неолита не са откривани пластични изображения от мрамор", обясни проф. Васил Николов, ръководител на обекта. Това според него показвало, че древните жители на Слатина са достигнали до високо културно развитие. Статуята е била сравнително голяма - над 20 см.

От средата на октомври археолозите отново започнаха да копаят на мястото на съществувалото от началото на шестото хилядолетие преди Христа неолитно селище край Слатинската река. То е най-старото и най-голямото на Балканите. Проучванията му започват през 1985 г., а последните разкопки са били през 1997 г.

Тази година археолозите разкриват голямо помещение със зърнохранилище и куполна пещ за хляб, както и много каменни и костни сечива. По времето на неолита древните земеделци не са познавали металите. Ценни са и откритите керамични рисувани съдове.

"Всички находки ще бъдат изложени в Музея на София, който ще заработи през май догодина", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети разкопките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай