Петък,

Кометата ISON вече се вижда с просто око

От: Администратор -
3925
Кометата ISON вече се вижда с просто око
A
A
A

Лондон. Определяната като астрономическото събитие на века комета C/2012 S1 (ISON) вече е видима с просто око от територията на Великобритания. На 14 ноември тя рязко повиши блясъка си близо 16 пъти в рамките само на 48 часа, съобщиха от Обсерватория „Звездно Общество". Това беше изненада за астрономите поради факта, че в последно време кометата увеличаваше яркостта си много бавно. Повишаването на яркостта беше потвърдено и от астрономите в обсерваторията La Silla (Чили), които измериха рязко увеличаване на отделянето на водни молекули, което продължава и в момента. Според тях яркостта на небесното тяло е предизвикана вследствие на избухване и ще продължи да расте, като ще достигне пика си в следващите дни.

Все още не е ясно на какво се дължи този феномен, но най-вероятно става въпрос за отчупване на малък фрагмент на повърхността, който е довел до откриването на нова област от „свеж" лед. Астрономите обаче са категорични, че не става дума за цялостно разрушаване на ядрото на кометата. Избухването се случва само 14 дни преди кометата да достигне предвидения максимум на блясъка си на 28 ноември, който по първоначални данни беше предвидено да е равен на дори този на Луната. В последните месеци обаче се наблюдаваше доста по-бавно повишаване на активността й, което породи скептицизъм в астрономите.

Поведението на тези небесни тела е трудно предвидимо и е факт, че в момента кометата има блясък, надминаващ и най-смелите прогнози. Как обаче избухването ще се отрази на цялостното повишаване и максимума на яркостта, след 14 дни, е трудно да се каже от сега. Под въпрос е и дали тялото няма да се разпадне при сближението си до Слънцето, където температурите ще достигат 2 700 градуса, а ядрото ще бъде под силно гравитационно взаимодействие.

В резултат на избухването кометата е вече видима с просто око от България, но най-лесно може да бъде забелязана с помощта на бинокъл в близост до звездата Спика, от съзвездието Дева, рано сутрин около и малко преди 6 ч. Ако се осъществят благоприятните за наблюдателите сценарии, кометата може да стане видима добре дори през деня, а рано вечер и сутрин да ни предостави незабравима гледка, уникална за последните десетки и дори стотици години, покривайки с опашката си повече от половината небе.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията