Катерач намери съкровище на Монблан

Катерач намери съкровище на Монблан | StandartNews.com

Aлпинист от Франция намери сандъче със скъпоценни камъни, докато се катерел по ледника на връх Монблан, информира френското издание на TheLocal.

Планинарят, който пожелал да запази името си в тайна, останал изумен, след като по време на изкачването си попаднал на метална кутия, пълна с рубини, сапфири и изумруди на стойност стотици хиляди евро.

Заровеното в леда съкровище вероятно е свързано с някоя от двете мистериозни катастрофи на индийски самолети в областта в средата на миналия век. Самите камъни били поставени в малки торбички, на които имало надписи „произведено в Индия". Според експерти цената на камъните може достигне до 246 хиляди евро.

След като слязъл от планината алпинистът предал скъпоценностите на полицията, за което получил награда.

По всяка вероятност камъните са били на борда на самолет на Air India, който на 3 ноември 1950 г, се разбива в областта на Мон Блан. При катастрофата загиват 58 души, в това число и принцеса Малабар. Те може да са били притежание и на някой от 117 пътници на борда на Boeing 707 на Air India, който се разбива 16 години по-късно в същия район по време на полет от Мумбай до Маями.

Френските власти заявиха по случая, че ще се опитат да открият произхода на скъпоценните камъни и законния им собственик. Според френското законодателство съкровището може да бъде върнато на планинаря, ако произходът му не се идентифицира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай