Какво търсят в Давос  най-богатите в света

12 от участниците натрупали 175 млрд. долара за десетилетие. На форума могат да обменят идеи само избраници от елита, високата цена е спирачка за участие   

Какво търсят в Давос  най-богатите в света | StandartNews.com

Форумът в Давос, който започна на 22 януари и ще приключи на 25-и, тази година се провежда под знака на забавения икономически растеж и задълбочаващото се неравенство.
В същото време десетилетие след глобалната криза, представителите на финансовия елит, пристигнали в швейцарския град, са по-богати от всякога – състоянието на 12 от участниците на икономическия форум е скочило със 175 млрд. долара от 2008 г. досега, изчисляват анализаторите на Bloomberg, цитирани от investor.bg. Най-бедната част от населението пък е обедняла с 11% през миналата година. 

Ножицата между богати и бедни в световен мащаб се отваря все повече, бие тревога хуманитарната организация „Оксфам". Според нейния доклад 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3.8-те милиарда най-бедни хора на планетата.

Най-богатият човек в света - Джеф Безос, е натрупал богатство от $112 млрд. през 2018 г., като бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от неговото състояние. През миналата година богатството на милиардерите се е увеличавало с по 2,5 млрд. долара на ден, достигайки 900 млрд. ръст за година.

"Обяснението за това защо във време на криза богатите стават по-богати, а бедните по-бедни, е много просто – богатите могат да инвестират там, където са сигурни. Докато бедните нямат какво да инвестират. Свидетели сме на стагнация в нивото на работните заплати в развитите икономики, особено в САЩ. Говорим за ниските и на средните нива на заетост, докато при висшите мениджъри – там нивото зависи от печалбата, печалбата - от инвестициите, а инвестициите на фирмите – въпреки най-тежката финансова криза, очевидно вървят добре. Това е простото обяснение", казва д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него може да се проследи същият процес и при държавите. "Колкото повече пари имаш, толкова повече можеш да инвестираш в капиталови разходи. Когато говорим за хора, ти инвестираш в образованието си, в изграждането на социални връзки, които да ти донесат социално развитие, впоследствие икономическо развитие", обясни експертът.

Според Едуард Маринов смисълът да се организира форумът в Давос е да могат най-богатите хора да се срещнат и да обменят информация как постигат успехите си. А високата цена за участие е спирачка за по-голямата част от фирмите по света.

"Основното, което утежнява положението на бедните хора, е липсата на богатство, което да инвестират - не само като инвестиция в капитал, в дружества, на фондовата борса или на друг пазар, а инвестиция в собственото си развитие. Ако искаме да имаме съвършено социално равенство – да, трябва да бъдат увеличени данъците на най-богатите", посочи преподавателят в НБУ.

Д-р Маринов коментира и състоянието на тези 12 най-богати участници във форума в Давос – "годишните приходи на някои от тях, които са и сред най-големите благодетели, могат да решат проблемите на цели държави". Но те вършат своята благотворителна дейност по свое усмотрение, като "не дават възможност на хората да си помогнат сами, а се опитват да го наложат отвън".
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай