Понеделник,

Какво търсят в Давос  най-богатите в света

От: Стандарт -
241
Какво търсят в Давос  най-богатите в света
A
A
A

Форумът в Давос, който започна на 22 януари и ще приключи на 25-и, тази година се провежда под знака на забавения икономически растеж и задълбочаващото се неравенство.
В същото време десетилетие след глобалната криза, представителите на финансовия елит, пристигнали в швейцарския град, са по-богати от всякога – състоянието на 12 от участниците на икономическия форум е скочило със 175 млрд. долара от 2008 г. досега, изчисляват анализаторите на Bloomberg, цитирани от investor.bg. Най-бедната част от населението пък е обедняла с 11% през миналата година. 

Ножицата между богати и бедни в световен мащаб се отваря все повече, бие тревога хуманитарната организация „Оксфам". Според нейния доклад 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3.8-те милиарда най-бедни хора на планетата.

Най-богатият човек в света - Джеф Безос, е натрупал богатство от $112 млрд. през 2018 г., като бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от неговото състояние. През миналата година богатството на милиардерите се е увеличавало с по 2,5 млрд. долара на ден, достигайки 900 млрд. ръст за година.

"Обяснението за това защо във време на криза богатите стават по-богати, а бедните по-бедни, е много просто – богатите могат да инвестират там, където са сигурни. Докато бедните нямат какво да инвестират. Свидетели сме на стагнация в нивото на работните заплати в развитите икономики, особено в САЩ. Говорим за ниските и на средните нива на заетост, докато при висшите мениджъри – там нивото зависи от печалбата, печалбата - от инвестициите, а инвестициите на фирмите – въпреки най-тежката финансова криза, очевидно вървят добре. Това е простото обяснение", казва д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него може да се проследи същият процес и при държавите. "Колкото повече пари имаш, толкова повече можеш да инвестираш в капиталови разходи. Когато говорим за хора, ти инвестираш в образованието си, в изграждането на социални връзки, които да ти донесат социално развитие, впоследствие икономическо развитие", обясни експертът.

Според Едуард Маринов смисълът да се организира форумът в Давос е да могат най-богатите хора да се срещнат и да обменят информация как постигат успехите си. А високата цена за участие е спирачка за по-голямата част от фирмите по света.

"Основното, което утежнява положението на бедните хора, е липсата на богатство, което да инвестират - не само като инвестиция в капитал, в дружества, на фондовата борса или на друг пазар, а инвестиция в собственото си развитие. Ако искаме да имаме съвършено социално равенство – да, трябва да бъдат увеличени данъците на най-богатите", посочи преподавателят в НБУ.

Д-р Маринов коментира и състоянието на тези 12 най-богати участници във форума в Давос – "годишните приходи на някои от тях, които са и сред най-големите благодетели, могат да решат проблемите на цели държави". Но те вършат своята благотворителна дейност по свое усмотрение, като "не дават възможност на хората да си помогнат сами, а се опитват да го наложат отвън".
 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички