"Гравитация" със 7 награди от "Изборът на критиците"

"Гравитация" със 7 награди от "Изборът на критиците" | StandartNews.com

Санта Моника. Космическата фантастика "Гравитация" с участието на Сандра Бълок спечели рекордните седем награди "Изборът на критиците", но историческата драма "12 години в робство" грабна приза в най-престижната категория за най-добър филм на церемония в Санта Моника, Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

Комедията-драма "Американска схема" на Дейвид О. Ръсел, която вчера се сдоби с 10 номинации за наградите "Оскар", триумфира в категориите за най-добър комедиен филм, най-добър актьорски състав и най-добра комедийна актриса - Ейми Адамс.

Наградите на "Гравитация" са за режисура на Алфонсо Куарон и на Сандра Бълок за най-добра актриса в екшън, както и за най-добър научно-фантастичен филм, визуални ефекти, монтаж и операторско майсторство.

"12 години в робство" спечели също награди за най-добра актриса в категория поддържаща роля на Лупита Нионго и най-добър адаптиран сценарий.

Матю Макконъхи грабна приза за най-добър актьор в драма за "Клубът на купувачите от Далас", а Леонардо ди Каприо - за най-добър актьор в комедия за "Вълка от Уолстрийт", подобно на разпределението при наградите "Златен глобус" в неделя.

Кейт Бланшет бе титулована най-добра актриса в драма ("Син жасмин"). Марк Уолбърг получи наградата за най-добър актьор в екшън за ролята в "Самотният оцелял", който бе отличен и като най-добър екшън. Джарет Лето спечели наградата за актьор в поддържаща роля за "Клубът на купувачите от Далас". Той посвети отличието си на "всички хора по света, които живеят с ХИВ (и) всички хора, които са загубили живота си заради тази ужасна болест". Джарет Лето също спечели награда "Златен глобус", отбелязва БТА.

"Замръзналото кралство" на "Дисни" стана най-добра анимация, а хитът от него "Let It Go" - най-добра песен. "Синият е най-топлият цвят", който беше пренебрегнат в номинациите за наградите "Оскар", победи в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Наградата за оригинален сценарий спечели "Тя е глас". Форест Уитакър получи хуманитарната награда "Джоуел Сийгъл". Връчи му я Опра Уинфри.

Отличията се връчват от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 281 професионалисти от САЩ и Канада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай