Мечта отведе нашенка до "Златен глобус"

Светла Радивоева създаде Елза за "Замръзналото кралство"

Мечта отведе нашенка до "Златен глобус" | StandartNews.com

Заедно с Румен Петков, Антони Христов и Любомир Христов сред аниматорите в Холивуд се нареди още едно българско име - Светла Радивоева. При това след оскарите за различни ленти на тримата сега можем да се похвалим и със "Златен глобус". 28-годишната софиянка е художник с основен принос в 3D зрелището "Замръзналото кралство", което спечели в неделя статуетката за най-добра анимация. Българката, която работи за "Дисни", е създател на образа на принцеса Елза в сюжета, който е адаптация по книгата на Ханс Кристиян Андерсен "Снежната кралица". Холивудският си дебют Светла, която живее в Бърбанк, Калифорния, от 2011-а, прави миналата година анимацията "Разбивачът Ралф". А първият филм, по който работи нашето момиче, е европейската продукция "Астерикс и викингите".

"Замръзналото кралство" най-накрая излиза на голям екран и съм страшно развълнувана! Чувствам се късметлийка, че имах възможност да работя по този филм. Дори да звучи като клише: това си е сбъдната мечта, погледнато от всякъде! Искрено се надявам да ви хареса!", написа Светла в блога си преди премиерата в Щатите в края на 2013-а. Всъщност снежната героиня я изкушава още от времето, когато с две приятелки по цял ден рисуват у дома. Тя я отвежда до Националната гимназия по полиграфия и фотография и после в НБУ, специалност "Анимация и анимационна режисура".

Преподава й Антони Траянов

създал цветния Сънчо и "Умно село". Благодарение на него Светла се свързва със студио, което търси екип за своя проект "Астерикс и викингите". След като я одобряват, на нея и колеги възлагат пет минути от най-скъпия анимационен пълнометражен филм в Европа. В "Уолт Дисни" попада случайно. "Кандидатствайки в подобно студио, не съм очаквала въобще да ме вземат. Беше голяма изненада. За 18 месеца завърших успешно онлайн авторитетното училище Аnimation mentor в САЩ. За да кандидатстваш за работа като аниматор, ти трябва тип портфолио във видеовариант - показваме дали умеем да правим актьорски и физически кадри, как се справяме с механиката на тялото, дали героите са убедителни, дали са живи, или само се мърдат. Вече имах готово портфолио, просто го пратих на разни места. Бях напълно наясно, че няма да стане - всички бяха казали, че в големите студиа е много трудно. Особено ако си от Европа, да не говорим, ако си от Източна. Ама стана. Там сме екип от 70 човека", разказва младата художничка пред "Дарик".

Така започва да работи по лентата "Разбивачът Ралф" - герой от компютърна игра, на който му писва да играе една и съща роля и решава да си намери нова интрига. Той дълги години е лошият, но колегите му не го признават и се чувства нещастен. Затова решава да търси други ситуации, в които да е добрият и останалите да го харесат. Личният принос на Светла е образът на Ванилопи - момиченцето с черната коса и големите кафяви очи, с което Ралф преживява голяма част от своите приключения.

За да вдъхне живот на персонажите си,

тя се превръща в актриса

Момичето се снима първо с камера. Това е нещо, което всички аниматори правят в търсене на точното поведение на героя им и на смисъла във всеки кадър. После показва варианта, одобряват го и започва да работи по персонажа. "Анимацията прилича на театър. Ние сме актьорите - но стоим зад образите на героите, които хората виждат на екрана", обяснява Светла.

Любимият й момент е да измисли какво прави героят, защо и как ще го постигне, да избистри мотива и визията. "Не може да си размахва ръцете и да говори нещо, без да има смисъл - това е най-интересната, най-креативната част. По-техническата е, когато си започнал кадъра, стигнал си донякъде, харесва се и трябва да го завършиш. Този процес на английски се нарича полишинг и е най-трудният. Ако не го завършиш, изглежда гадно. Ако го направиш добре, е много хубаво", допълва художничката, която предпочита да рисува жени. Мъжете са й скучни. Обожава да вае образите на самодиви и на други ярки персонажи от родната балканска митология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай