Глухите камъни крият тайни от 30 века

Фрагмент от плочка доказва, че на мястото е имало антично светилище

Глухите камъни крият тайни от 30 века | StandartNews.com

Повече от петилетка комплексът "Глухите камъни" край Малко градище, близо до Любимец, е обект на интереса на екипа на археолога доц. д-р Георги Нехризов от БАН. Загадъчното място е магнит за туристите. Учените пък го сочат като втория Перперикон. Намира се в труднодостъпна пресечна местност, в която работата върви бавно и затова всичко, което излиза оттам, е буквално по лъжичка.

Според археолозите "Глухите камъни" тепърва ще разбулват тайните си.

Мястото е интересно с пластове, които датират от ранножелязната епоха до Средновековието.

За времето, откакто работи на обекта, Нехризов успя да намери и доказателства, че живот в този район на България е имало още през V-IV в. пр. Хр. Тракийският пласт находки е много добре съхранен. Археолозите се радват на запазени артефакти и от Средновековието. Почти отсъства пластът от V-I в. пр. Хр. За сметка на това обаче има много неща от ранната желязна епоха - XI-VI в. пр. Хр. Пластът е с над 2,5 м дебелина. "В България няма друг подобен обект с толкова дебел културен пласт", категоричен е Нехризов.

Многото изсечени скални гробници, олтари и култова керамика, както и откритата раннохристиянска църква свидетелстват, че аурата на това място му е отреждала ролята на светилище през вековете.

Преди църквата е имало тракийско светилище. Според археолозите доказателства сочат, че християните се настанява в някогашните места за езически ритуали. Църквата е съществувала 700 години в пряка връзка с древна скална гробница. При по-внимателно вглеждане в скалата и към входа на скалното помещение се виждат улеи в камъка, които водят към нишата. Затова Георги Нехризов смята, че всъщност нишата е ползвана като баптистерий (кръщелня).

Изсечен знак в предверието на малка скална вдлъбнатина мъчи учените отдавна.

Наречен е условно от д-р Георги Нехризов "соларен", но все още няма обяснение за значението или предназначението му. Нехризов е правил консултации с много учени, включително и в чужбина, но не е открил съвпадение с други изображения.

Тайнствен дворец насред гората събра очите на археолозите през септември 2012 година.

Останки от огромна постройка, достойна за царски дом според древните представи, бе открит при разкопки в края на миналото лято. Измазаните вътрешни стени също навяват на мисълта, че сградата е била доста представителна. По откритите останки личи, че дворецът е имал още поне един етаж - от дърво, но той вероятно е изгорял. Най-интензивно постройката е била използвана през V-VI век, смятат археолозите.

Открити са 18 монети, бронзов пръстен с камък, много части от керамични съдове. Сред тях изпъква монета от елинския град Абдера, който се намирал до устието на р. Места. Тя е от първата половина на IV в. пр. Хр. Открити са още дребни битови предмети от тракийската епоха - части от вретено и др.

Още в първия ден от подновяването на разкопките през лятото на 2013 година екипът на Нехризов беше възнаграден. Археолозите се натъкнаха на миниатюрен фрагмент от долния ляв ъгъл на изработена от качествен бял мрамор плочка. Находката е с размери 12х14х4,5 см и е изключително интересна за учените.

Фрагментът от оброчна плоча доказва, че в комплекса "Глухите камъни" край Любимец категорично е имало антично светилище.

Плочката вероятно е била част от рамката, която е ограждала фигурата на божество. Вероятно изображението е било във висок релеф. От човешката фигура археолозите обаче са разкрили запазен само част от десния крак, изнесен напред.

Изследователската дейност в "Глухите камъни" ще продължи до края на август. Разкопките на тракийския пласт в централния сектор трябва да приключат окончателно и след документиране изкопът ще бъде засипан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай