Флавий отказал любовта на нимфа

Изворът край светилището на Афродита помага срещу безплодие

Флавий отказал любовта на нимфа | StandartNews.com

Светилище на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково предизвика истинска сензация в топ 10 на класацията на "Стандарт" "Чудесата на България". Само ден след старта на гласуването за най-значимото археологическо откритие обектът се нареди сред забележителности като Долината на тракийските царе, Провадия-Солницата и Колесницата от Караново. През първите пет дни от националния референдум държа 6-то място в класацията и изпревари дори прочутия Перперикон, но ден след това отстъпи крачка назад. Нимфериумът е един от петте обекта в Хасковски регион сред 50-те "Чудеса на България", които на 2 август влязоха в спор кое е най-значимо.

Светилището на нимфите е едно от най-любопитните забележителности в Хасковски регион. То се намира в живописна местност югоизточно от село Каснаково, което е на границата между между Хасково и Димитровград.

Това е най-добре запазеното тракийско светилище и единственият нимфеум в България. През 1968 г. обектът е обявен за национален паметник на културата. Историята му е свързана с много митове и легенди, езически обреди и една любов.

Изворът на нимфите със светилището на Афродита е върху тракийска обител, носи легендата. Обектът е известен за науката още от 1898 г., когато мастните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат откъде се стича водата. При разкопките стигнали до три басейнчета и подпорна стена. През 1923 година били направени нови разчиствания около терена с изворите. Находките, намерени тогава, са загубени, тъй като някои от камъните и архитектурните детайли били използвани за строежа на училището и старата църква в Каснаково, а други - за изграждането на пътя за Хасково. Намерен е надпис на гръцки, издълбан върху лицевия свод над централния извор, който гласи: "На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита"

Според сведенията през II век тракиецът Тит Флавий получил земята около сегашното Каснаково като награда за 30-годишната си вярна служба към Рим. Знаело се, че на тази земя има старо светилище и лечебен извор. Местните хора разказвали със страхопочитание за нощните танци на нимфите край извора.

Докато вървяло строителството на храма, Тит Флавий сънувал странен и чуден сън, в който му се явила неземно красива нимфа. Сънят, в който нимфата предлагала любовта си на война, се повтарял всяка нощ.

В деня на откриването на светилището, в разгара на празника, ненадейно нимфата от сънищата на Флавий се появила пред всички. Който не успял да сведе глава - ослепял от хубостта й. Нимфата стигнала до Флавий и го приканила да я последва. Обещала му, че ще го дари с неземна радост и безсмъртие на бог. Сърцето на тракиеца трепнало, но само за миг. Калената воля в битките не позволила на Флавий да се поддаде на изкушението. Той благодарил на нимфата за обещанията й, но отказал. Признал красотата й, но промълвил, че остава верен на жена си, която също вярно го е чакала три десетилетия. При думите му нимфата се вкаменила. Легендата разказва, че дълги години каменната красавица пазела храма и прославяла любовта. Затова местните вярват, че капчиците от водата в изворите носят любов. От тях се пие и за плодовитост.

Освен трите извора с лековита вода комплексът включвал голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците. По време на християнизацията на мястото, миряни изградили и параклис на името на свети Спас. От храма обаче днес няма и следа. За съществуването му сега разказват местните баби. Жителите на Каснаково пазят традициите и на деня на светията организират събор. В негова чест се оставят дарове, палят се свещи и се раздава курбан край лековитите извори.

Спасовден е свързан и с езическата традиция "ходене по росен". На поляната край изворите расте лековита билка, наричана от местните "самодивско цвете", или Росен. Понеже то било любимо заради красотата си на русалките, когато цъфнело - излизали и те. Русалките били неземно красиви, но и много опасни заради омаята, която може да донесе забрава.

Според местните вярвания, русалките са душите на починали девойки и млади родилки.

Дядо Руси основал Каснаково

Името на село Каснаково е свързано с преданието за дядо Руси, който го основал. Бягайки от турците, дядо Руси довел семейството си в долината на Банска река край скалистата местност с извори. Според преданието новите заселници заорали мястото с бразда във формата на "каснак" (кръга на ситото за пресяване на брашно). Заради това хората от околните села започнали да наричат новодомците "откъснатите" и постепенно името на тяхното селище станало Каснаково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай