Ченгето с финт на Марадона

Ченгето с финт на Марадона | StandartNews.com

София. Вместо в "Под прикритие" за малко да гледаме Любен Кънев в Шампионската лига. Лошите момчета в "Под прикритие" толкова дълго занимаваха съзнанието на почитателките си, че леко поомръзнаха и съвсем закономерно удари часът на готините ченгета.

Този, който блесна в първия епизод на 4-и сезон, безспорно е Любен Кънев. Той е юнакът със сприхавия нрав и оригиналната прическа, за която всички говорят и която последваха не само от екипа на сериала - почти нула номер отстрани и отзад, със закачлив, дълъг перчем, който ту да връзва, ту да развее. И все пак кой е чаровникът от тв екшъна?

Любен е щастливец. От тези, които животът посреща с разтворени обятия на прага на мечтите им. И кара останалите да ревнуват. Бил още тийн, когато пръстът Божи му посочил без заобикалки какъв е пътят му. С други будни съученици отишли да видят що е то "Сънят" - моноспектакъл на Мариус Куркински. Играта на първокласния актьор и режисьор подействала като вълшебна пръчица и накарала Любен също да сънува сцената.

Минало време и се пробвал в НАТФИЗ. Късметът го следвал като вярна стража и още в първи курс Мариус бил сред тези, които одобрявали изявите му по изпитите. Нещо повече - той поканил Любен в пиесата, която тогава готвел за Народния. Вместо да осребри звездния си миг обаче, Любен запрашил към Кипър, спирка - столица Никозия. По какви дела не се казва, но французите са мъдри и твърдят: Търсете жената. Все едно, връща се той, завършва НАТФИЗ, и то като змей - не само има пълна шестица в дипломата си, но печели и отличието за най-добър актьор на випуска. На първия международен фестивал на театралните училища в Пекин грабва безапелационно приза отново за най-добър. Със състудентите му взели ума на журито с "Юлий Цезар" на Шекспир. Там Любен е един перфектен Брут. При това конкуренцията никак не била шега работа - нахъсани, млади таланти от цял свят.

"Тогава повярвах, че като си на сцената, ставаш носител на неща, които са много важни за хората, които искат споделяне и истина. И когато ти и тeзи хора станете едно цяло, заради това споделяне разбираш, че е приятно и не спираш. Тогава си казах, че във всяко следващо представление ще излизам с нова история. Наградите са част от играта, нищо повече", казва Любен. След това имало период на смирение. Съвсем библейски: необходимо е, за да се възвисиш. Цяла година, след като завършил НАТФИЗ, нямал професионални предложения. Любен, който напомня за хлапашкия и неустоим чар на Том Круз от времената на "Топ гън", опазил вярата. Казвал си всеки ден: "Ей сега ще стане! Още утре ще ми се обадят. Ето го, случва се!".я Докато разнасял поредното питие. Защото му се наложило да работи като сервитьор. И както за всяко нещо си има перфектния момент, една сутрин му позвънили от кастинг агенцията, търсеща бъдещите звезди на "Под прикритие" с благата вест, че има любопитна роля като за него. След щателно проучване той дава плът и кръв на Тодор Тодоров, който направи едно от най-силните впечатления в сцената, когато убиха героя на Деян Донков. Тодоров направо превъртя, защитавайки колега си и простреля в крака наглия убиец, с което Кънев си спечели сърцата на феновете.

Ако можеха да говорят

Да бъде актьор било в ДНК-то му, макар да е роден в семейство на уважавани ветеринари. Не го карали да последва стъпките им. Сам той отсякъл, че иска да лекува животни. Заминал да учи в Добрич в браншовия техникум. Завършвал годините с отличие. През втората вече имали практика. Още се спомня как ги водели в големи халета с хиляди петли, които да ваксинират. Тогава Любен си казал: "Не мога да правя това цял живот". И интуицията му никак не го подвела.я

Плеймейкърът на Добруджа

В гърдите му се борели не просто три души, а цял триглав змей - освен неосъзнат актьор и доктор Дулитъл, бил и отличен плеймекър на футболния клуб "Добруджа".я Изявявал се в гарнитурите - детски, юношески отбор. Имал предложение да остане и в мъжкия. Играел халф, финтирал еднакво добре и с десен, и с ляв крак и изобщо можел да стане бъдеща звезда. Спортът го научил, че егото не трябва да тича напред по терена - за разлика от актьорската професия, в която егото движи. Имал няколко контузии само за 9 месеца - счупил кост в глезена, ръката на две места, ключицата. Бил само на 21. Оставил футболните страсти в мизансцена и отишъл да става актьор. Когато обаче след първи курс си обявил пауза и се намирал в Никозия, станало така, че поиграл с техния известен отбор Thoi Lakatamias. Лекарят на тима му бил съсед и го поканил да порита с втория "състав". Много го харесали и му предложили договор. Даже влезли в разговори с "Добруджа".я Разписал се Любен и в контрола с легендарните в Кипър Omonoia laos. Там пък някакъв съгледвач му предложил договор за Гърция.я Сърцето на Любен Кънев обаче било като това на Дейви Джоунс, страшилището в "Карибски пирати" - заключено в ковчежето на Мелпомена.я

С театъра шега не бива

Любен е актьор на театъра в Пловдив. Откакто присъства на малкия екран, предложенията стават все повече. Канят го на няколко столични сцени, но той отказва: "Невинаги ми е интересно. Не играя за пари. С парите не мога да се влюбя в света около мен, но с изкуството мога! Обичам театъра, а когато обичам, мога и с малко. С достатъчното. Онова, което развива тази моя любов, това мое щастие. Та нали, ако се продам на фалшивия театър, няма да имам време за истинския и той ще спре да ме обича. Никога не съм имал противоречия", казва Любен Кънев. Дебютира в Пловдив като Тровалд Хелмер в "Куклен дом" от Ибсен. Кани го режисьорът Крис Шарков. Пак той, малко по-късно му се обажда, за да му предложи да участва в "Презрението" в "Сфумато". Любен играе и в "Илюзията"яная Корней, където работи с Маргарита Младенова. Макар че си има доста работа в "Под прикритие" и в театъра, умът му е в авторския моноспектакъл "Трябваше да те послушам", като редактор консултант е Стефан Иванов. "Това е монолог на потиснат, комплексиран и алченя герой на нашето време. Безчувствен хищник, в който неловко се проявява съвест. Калкулатор, хамелеон и робот, който копнее за любов, прошка и правда. Човек, който не се е вслушал във вътрешен или външен глас, когато е трябвало. Монолог за непостижимото наваксване", издава Любен.

Лексикон

- Какъв продукт за масова употреба би изобретил?

- Обувки с перки, за да извисят човек, за да вижда простотията. И като я вижда, да има възможността да я прави на шоколадови бонбони, с които да черпи останалите и така тя да се стопи постепенно.

- Какво държиш под леглото?

- Скоро ще държа канапе и масичка, защото леглото ми ще е нависоко. На втория етаж почти.

- Последен любим концерт?

- "Стената". Толкова добре композирано, че чак не ти харесва. Отделни сцени те забиват като с голям шамар в земята. Липсва ми и Джим Морисън, както на всички, които обичат живия живот.

- Любим анимационен герой?

- Том и Джери.

- Щастието е...

-... Споделяне.

- Любовта е...

- ... щастие. Един живот в щастие не бих отказал.

- Три причини да си тръгнеш от купон?

- Ако няма три причини да остана, не бих стоял и три минути!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай