Бюджет 2014 ще е тестът за Орешарски

БСП ще спечели най-много от избори веднага

Бюджет 2014 ще е тестът за Орешарски | StandartNews.com

Стартът на политическия сезон започва без особени промени в обществените настроения. БСП е повишила леко рейтинга си, ГЕРБ малко го е намалил, но това не променя общата ситуация. Става ясно, че хората вече нямат доверие на партиите - нито на управляващите, нито на опозицията. И не виждат засега някаква алтернатива.

Целият този хепънинг, наричан протест, ще стане по-ограничен като брой хора, но ще бъде за сметка на това, че ще бъде политически мотивиран. Силата му обаче ще се върне, когато започнат дебатите за бюджет 2014, защото тогава вече ще става въпрос за интересите както на икономическите лобита и синдикатите, така и на цели социални групи - фермери, лекари, учители, миньори. И това вече ще бъде истинското изпитание за управляващите.

Що се отнася до проекта БАСТА, за мен това е политически нонсенс. Да правиш ГЕРБ-2 без харизмата на Бойко Борисов и след загубата на партията на изборите е все едно да се опитваш да изправиш "Титаник", след като се е блъснал в айсберга. Става дума за един мъртвороден проект. Въпросните отцепници ще се опитат нещо да изтъргуват, но едва ли ще се получи. Така че теоретично правителството може да изкара и цял мандат. Друг е въпросът, че парламентарното мнозинство е много крехко. И ще бъде многократно торпилирано, и то от различни посоки.

Реформаторският блок пък разчита на гласовете на протестиращите. Защото всички те искат избори веднага. Само че, ако това наистина стане, най-печеливша ще бъде БСП. Затова реформаторите няма нужда да бързат. Както вече споменах, има недоверие, дори отрицание, на всички партии. И никой не може да каже какво ще се случи на едни предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай